POVESTEA CELEI DE A 64-A EXCURSIE LA DOMENIUL MANASIA, BISERICA ”ÎNĂLȚAREA DOMNULUI”-CONACUL BELLU DE LA URLAȚI-STAȚIUNEA DE CERCETARE ȘI DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE PIETROASA, CRAMA PIETROASELE-MONUMENTUL ”CLOȘCA CU PUII DE AUR”
4 MARTIE 2023
Într-o veritabilă zi de primăvară, cu un soare blând și cald, într-o atmosferă liniștită, a debutat o nouă excursie marca ”Nu-i bai, hai la drum!”, care a marcat o reîntâlnire fericită cu prietenii noștri vechi și noi, îndrăgostiți de călătorii. A fost o călătorie derulată pe distanțe mici, lipsită de oboseală, cu un program ce a îmbinat mai multe forme de turism și obiective, un amalgam de trăiri și experiențe, o adevărată încântare pentru fiecare dintre noi.
Astfel, după scurt timp de la îmbarcare, am poposit pe Domeniul Manasia unde am fost primiți cu ospitalitate de ghidul nostru care ne-a oferit de-a lungul turului o multitudine de informații despre conac, parc și cramă, Nea Ionel fiind des invocat, un sătean care a fost contemporan cu cei care au avut în proprietate acest domeniu la un moment dat, mărturiile și poveștile sale fiind de o mare valoare pentru actualii proprietari. Am început vizita cu conacul-o bijuterie arhitectonică, singurul monument istoric clasa A, de importanță națională, restaurat în întregime, de pe teritoriul județului Ialomița, unde, fiecare încăpere spune o poveste interesantă din vremuri demult apuse, fiecare piesă de mobilier achiziționată la licitații internaționale întregind o pagină de istorie a acestei clădiri. Crama de sub conac iese și ea în evidență prin faptul că este singura din Romania, aflată la subsolul unei proprietăți ce se întinde pe o suprafață atât de vastă, altădată cu o capacitate de aproximativ 1 milion de litri de vin. A urmat o plimbare relaxantă în parcul conacului, sub razele blânde ale soarelui, punctele de reper fiind foișorul, iazul cu rațe, coviltirul autentic, atât pe interior cât și pe exterior, câteva flori timide de primăvară, ca și atracția principală, cei doi păuni, liberi pe domeniu, la ei acasă, mândri ca doi stăpâni îndreptățiți ai acestui loc, conștienți de frumusețea lor. Și pentru că biserica din sat a fost construită în vremea lui Efrem Obrenovici, unul dintre proprietarii Domeniului Manasia, înhumat apoi în pronaos, a făcut parte și ea din programul nostru, unde, preotul, ca o adevărată gazdă, ne-a prezentat istoria bisericii și ne-a primit cu bucurie în Casa Domnului.
Cu greu ne-am despărțit de acest domeniu și am pornit din nou la drum către cel de-al doilea obiectiv din programul nostru, Muzeul Conacul Bellu, unde Conacul și Foișorul găzduiesc colecții impresionante de tablouri, mobilier, cărți, costume populare etc., extrem de valoroase, ale lui Alexandru Bellu și ale familiei acestuia. Pe lângă pasiunea de colecționar, acest baron a fost și un pionier al artei fotografice românești, satul românesc fiind surprins în numeroase ipostaze idilice în fotografiile sale, expuse, mai ales, în Foișor. În ceea ce privește Conacul familiei Bellu, acesta este considerat unul dintre cele mai frumoase din Prahova și găzduiește obiecte neprețuite care ne-au impresionat la fiecare pas făcut în interiorul fiecărei camere. Crama boierească de la subsolul conacului expune obiecte folosite la obținerea vinului din cele mai vechi timpuri până în prezent, cele din piatră fiind cele mai impresionante. Pe drumul de întoarcere spre microbuz, albăstrele formau un covor viu și ne îmbiau la fotografiat, răsărite, timid, printre frunzele uscate. De asemenea, ruinele altor clădiri de pe domeniul familiei Bellu ne-au trezit interesul și curiozitatea.
Și cum toată excursia noastră era sub semnul vinului-băutura zeilor, firul comun al celor 3 obiective din program fiind cramele, am încheiat ziua cu una dintre cele mai vechi Stațiuni de Cercetare-Dezvoltare în domeniul vini-viticol, degustând rezultatul muncii acestor specialiști, vinuri alese., după un tur specializat. Ziua s-a încheiat cu imagini la apus ale Monumentului ”Cloșca cu puii de aur”, un loc turistic neprețuit pentru țara noastră. În zare, parapantele de pe cerul portocaliu la apus au format un tablou greu de descris în cuvinte, mesageri ai serii ce urma să vină, o luptă a luminii și întunericului.
A fost o zi plină, bogată în informații, cu experiențe active, meșteșugul producerii vinului, unul cu tradiție pentru țara noastră, fiind subiectul principal al excursiei noastre.
În final, mulțumim acestui grup frumos care ne-a însoțit în excursie, pentru pasiunea și dorința de a călători, fiecare având o contribuție importantă la reușita excursiei, lui Alexandru pentru implicare și șoferului nostru, Ionuț, pentru efort!
Cu speranța unor noi revederi și mulțumirea unei excursii reușite, a consemnat aceste rânduri, Andreea, Nu-i bai, hai la drum!