Piatra Craiului-Biodiversitatea La Ea Acasă

26 septembrie 2020 (sâmbătă)

           

Piatra Craiului este considerată de acei turiști care i-au parcurs potecile și, mai ales, traseele nemarcate, care au dormit pe creastă, sub cerul înstelat, care au înnoptat într-un refugiu, un munte diferit de toți ceilalți, un unicat la nivel național, un paradis al peisajelor, florei și faunei, o crăiasă a Carpaților Meridionali. De aceea, vă invităm împreună cu noi să ”gustăm” o parte din ”deliciul” acestui minunat și pitoresc masiv, printr-o excursie care va cuprinde Rezervația de urși-Sanctuarul Libearty de la Zărnești, Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului, renumita cabană ”Plaiul Foii”, cu o istorie îndelungată, unde vom servi masa, la poalele Pietrei Craiului, a cărei creastă ar putea ”degusta” din preparatele noastre, atât de aproape fiind de noi, și Peștera Valea Cetății din Râșnov, cu o acustică deosebită și amplasată într-o arie protejată. Întreaga excursie ne va îmbogăți, cu siguranţă, bagajul de cunoștințe și ne va stârni, totodată, curiozitatea pentru alte noi descoperiri!

Plecarea se face la ora 6.00 din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.45.

Sosirea în București se va face la orele 21.30-22.00, în funcție de trafic.

Traseul va fi următorul: Bucureşti-Zărneşti (Rezervaţia de urşi-Sanctuarul Libearty, Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului, Cabana Plaiul Foii)-Râşnov (Peştera Valea Cetăţii)-Bucureşti (aprox. 400 km).

 

Tarif: 130 lei/persoană

 

 • REZERVAȚIA DE URȘI-SANCTUARUL LIBEARTY DIN ZĂRNEȘTI a fost înființată în anul 2005 și deschisă publicului în 2008, fiind prima rezervație naturală pentru urșii captivi din România. A fost creată în memoria ursoaicei Maya, a cărei istorie o vom afla în excursia noastră, se întinde pe 69 de ha și găzduiește peste 100 de urși, salvați de la o viață chinuită, în captivitate, fiecare având o poveste tristă, de cele mai multe ori. Vizita noastră se va desfășura în liniște, în condiții strict reglementate, deoarece vom pătrunde chiar într-un sanctuar al urșilor, adică în ”casa” lor, caz în care ne vom respecta gazda primitoare.

 

 • PARCUL NAȚIONAL PIATRA CRAIULUI a fost creat în anul 1990 în scopul conservării în stare naturală a unor ecosisteme reprezentative și al creării condițiilor pentru recreere, vizitare și educație, în condițiile protejării mediului. Creasta calcaroasă și zimțată a Pietrei Craiului, pe care o vom vedea și noi în excursie, este considerată un accident geologic în lanțul Carpaților Meridionali, fiind amplasată perpendicular, între Munții Bucegi și Iezer-Păpușa, ceea ce oferă priveliști spectaculoase, magnifice, spre aceste două masive montane. Întâlnim aici o diversitate de habitate, garofița Pietrei Craiului fiind „regina” acestui masiv montan, o floare unică la nivel mondial, la care se adaugă numeroasele specii de orhidee de munte dar și speciile de faună ce prezintă un deosebit interes științific, peste 40% dintre cele de mamifere din România trăind în Piatra Craiului.

 

 • CENTRUL DE VIZITARE AL PARCULUI NAȚIONAL ”PIATRA CRAIULUI” a fost inaugurat în anul 2016 și realizat printr-un proiect finanțat cu fonduri europene. Este amenajat ca un traseu în circuit care oferă experiențe active, inedite și emoționale turiștilor, de o manieră interactivă, prin intermediul monitoarelor cu tehnologie LED și Kinect, lumini, sunete, informații de tip text și imagine. Vom afla informații despre flora, fauna, geologia, zona de creastă, grohotiș, peșteri, comunitățile locale, traseele din Parcul Național Piatra Craiului.

 

 • CABANA PLAIUL FOII reprezintă cel mai important punct de acces către traseele din zona de creastă a Pietrei Craiului. Data aproximativă a construcției actualei cabane este anul 1938. S.K.V. (Societatea Carpatină Ardeleană a Turiştilor-Siebenbürgischer Karpatenverein), poate cea mai veche asociație de turism din România, cu o contribuție remarcabilă la dezvoltarea turismului montan românesc, este cea care a construit și închiriat în zona Plaiul Foii structuri de cazare folosite drept case de adăpost. În prezent, Cabana Plaiul Foii este una modernă, cu 15 camere cu un design rustic, și cu un restaurant ce oferă un meniu tradițional, cu influențe vânătorești, pe care îl vom încerca și noi, într-un peisaj deosebit, la ”umbra” crestei Pietrei Craiului.

 

 • PEȘTERA ”VALEA CETĂȚII” DIN RÂȘNOV face parte din aria naturală protejată cu același nume, creată pentru conservarea și protecția resurselor naturale existente în zonă, precum peșteri, peisaje deosebite, arbori seculari, specii de floră și faună. A fost deschisă pentru prima dată în anul 1949, iar până în anul 2010 a suferit un proces continuu de degradare din cauza accesului necontrolat al turiștilor. Așadar, peștera a fost redeschisă publicului în anul 2010, după ample lucrări de restaurare și amenajare, folosind tehnologie modernă. Sala Mare, cu o acustică impresionantă, este cea mai importantă parte a peșterii, ale cărei concrețiuni le vom admira și noi. De la parcarea unde vom lăsa autocarul și până la intrarea în peșteră vom face o scurtă plimbare prin pădure, de aproximativ 15 minute.

 

 

Tariful include:

 • Transport cu autocar/midiautocar/microbuz;
 • Vizitele obiectivelor incluse în program: Rezervația de urși-Sanctuarul Libearty din Zărnești, Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului, Cabana Plaiul Foii, Peștera Valea Cetății din Râșnov;
 • Servicii foto;
 • Tombolă cu premii;
 • Ghid național de turism atestat de Ministerul Turismului.

Tariful nu include:

 • Cheltuielile personale;
 • Taxă vizitare Rezervația de urși-Sanctuarul Libearty din Zărnești: 65 lei/adult, 40 lei/student cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, 25 lei/copil cu vârste cuprinse între 5-17 ani. Este interzis accesul copiilor sub 5 ani. Accesul în sanctuar cu orice tip de aparat foto-video cu excepția telefoanelor se taxează suplimentar cu 50 de lei. Dacă nu găsim bilete disponibile pentru data excursiei, vom programa un tur cu ghidaj privat care presupune o taxă suplimentară de 150 de euro/grup, pe lângă biletul de acces în rezervație;
 • Taxă vizitare Peștera Valea Cetății din Râșnov: 12 lei/adult, 7 lei/copil, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane.

 

Modalitatea de plată: În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei- contact@nuibaihailadrum.ro, fie un SMS pe numărul de telefon al firmei-0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei. După ce primiți confirmarea rezervării, puteți efectua plata prin transfer bancar în contul RO45BTRLRONCRT0494891101, Banca Transilvania sau la casieriile Băncii Transilvania (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi. Din cauza numărului mare de solicitări/vizite ale Rezervației de urși de la Zărnești și numărului limitat de bilete și din necesitatea de a face rezervare cât mai timpurie pentru vizita noastră, se recomandă efectuarea cu cel puțin 21 de zile înainte de plecare a plății integrale a excursiei. Renunțarea la excursie începând cu 7 zile înainte de data desfășurării acesteia, implică pierderea plății efectuate. Dacă până la acea dată, cu 7 zile înainte de excursie, găsiți un înlocuitor, vi se restituie suma plătită.

Grup minim: 35 de persoane

Alte informații:

 • Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
 • Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
 • În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie;
 • Reducere 10%/excursie pentru clienții fideli;
 • Copiii până la vârsta de 7 ani plătesc 50% din tariful excursiei;
 • Copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani plătesc 75% din tariful excursiei;
 • Există posibilitatea servirii mesei în zona vizitată, în cadrul unităților de alimentație publică (Cabana Plaiul Foii), în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.

Măsuri și reguli impuse prin acte normative, pentru prevenirea răspândirii Covid-19

 

 1. Pentru accesul la bordul mijlocului de transport și pe toată durata călătoriei, precum și în spațiile închise, pasagerii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să le acopere gura și nasul.
 2. La îmbarcare/debarcare, pasagerii trebuie să respecte o distanță minimă de siguranță unul față de celălalt.
 3. În spațiile deschise, se va păstra distanța minimă de siguranță de 1,5 metri față de celelalte persoane.
 4. Se recomandă respectarea tuturor normelor de igienă (spălat și dezinfectat pe mâini, evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii dacă nu sunt igienizate mâinile etc.).