Revelion 2021: la pas prin maramureşul autentic

30 decembrie 2020-3 ianuarie 2021

Revelionul este acea perioadă de bilanţ a anului ce a trecut, mulţumind pentru ceea ce am primit, dar şi de noi speranţe, ambiţii şi promisiuni pentru anul ce urmează. Vă invităm să împărtăşim aceste trăiri, împreună, pe meleagurile pitoreşti ale Maramureşului istoric, într-o zonă cu tradiţii păstrate cu sfinţenie, cu bucate ademenitoare şi oameni buni ca „pita” caldă, care aduc bucurie în sufletele turiştilor.

Plecarea se face la ora 6.00 din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.45.

Traseul va fi următorul: Bucureşti-Ploieşti-Târgu Mureş-Bistriţa-Sighetu Marmaţiei Revelion şi vizite obiective locale)-Bucureşti (aprox. 1500 km).

 

Ziua 1 (Miercuri)-30 decembrie: Bucureşti-Ploieşti-Târgu Mureş-Bistriţa-Sighetu Marmaţiei (aprox. 600 km)

 • Ora 6,00-plecare din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.45.
 • Seara: cazare şi cină la Hotel Grădina Morii*** din Sighetu Marmaţiei (https://www.hotelgradinamorii.ro/).

 

Ziua 2 (Joi)-31 decembrie: Sighetu Marmaţiei-Săpânţa (Cimitirul vesel, Mănăstirea Săpânţa-Peri, Casa memorială „Stan Ioan Pătraş”)-Sighetu Marmaţiei (aprox. 50 km)

 • Mic dejun.
 • Vizită Cimitirul Vesel de la Săpânţa, Mănăstirea Săpânţa Peri-cea mai înaltă construcţie din lemn din Europa, Casa memorială „Stan Ioan Pătraş”-creatorul Cimitirului Vesel de la Săpânţa.

           Cimitirul Vesel de la Săpânţa este opera de o viaţă a lui Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor şi poet popular, renumit prin creaţia sa, atât la nivel naţional cât şi internaţional. Cimitirul Vesel reprezintă un muzeu în aer liber unic și o atracție turistică importantă ce atrage anual numeroşi turişti români şi străini, prin crucile albastre, cioplite, sculptate și pictate, pe care sunt săpate cu dalta epitafuri în versuri, cele mai multe cu o încărcătură umoristică remarcabilă, care surprind defunctul în cele mai diverse ipostaze ale vieții sale. Crucile maestrului sunt peste 800 și ne înfățișează oameni dar și năravuri, ocupații, pasiuni, vanități, porniri spirituale și tabieturi. Vom identifica împreună cele mai interesante cruci precum cea a „soacrei”, ce ne va amuza şi aminti de umorul proverbial al poporului român.

Un alt punct de interes turistic aparte, pe care-l vom vizita, va fi Biserica din interiorul Cimitirului Vesel, pictată în tehnica mozaicului, viu colorată atât la interior cât şi la exterior, extrem de interesantă, cu a sa turlă ce se înalţă spre Domnul la peste 70 de metri.

           Mănăstirea Săpânţa Peri, amplasată în Parcul Dendrologic „Livada”, a fost construită în anul 1997, fiind considerată, cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa-78 de metri.

           Casa Memorială „Stan Ioan Pătraş” aparţine din anul 1980 Muzeului Satului Maramureşean, Dumitru Pop fiind cel care stă în această casă în prezent, continundu-i munca şi arta maestrului. Aici vom afla informaţii inedite despre viaţa, munca şi opera lui Stan Ion Pătraş, vom vedea traseul parcurs de o cruce de la stadiul de simplă bucată din lemn, până la binecunoscuta formă finală, vom identifica numeroase alte obiecte create de maestru precum cuiere, colțare, scaune, dulapuri, blidare, lingurare, troițe, porți etc., vom citi extrase din ziarele vremii, articole ce-l elogiază pe renumitul sculptor etc..

 • Sosire după-amiază la Hotel Grădina Morii*** din Sighetu Marmaţiei.
 • Timp liber. 
 • 20,00-4,00-Petrecerea de Revelion la Restaurantul Hotelului Grădina Morii*** din Sighetu Marmaţiei (https://www.hotelgradinamorii.ro/).

 

Ziua 3 (Vineri)-1 ianuarie: Sighetu Marmaţiei-Muzeul Satului Maramureşean-Bârsana (Biserica ”Intrarea Maicii Domnului în biserică-UNESCO)-Sighetu Marmației (aprox. 50 km)

 • Mic dejun întârziat.
 • Plecare de la hotel cu căruţa sau sania trasă de cai spre Muzeul Satului Maramureşean pe care îl vom vizita, vom servi o gustare şi vom participa la un program folcloric în aer liber.

           Muzeul Satului Maramureşean, în forma sa actuală, a fost inaugurat la 30 mai 1981 şi este o rezervaţie de monumente de arhitectură ţărănească, valoroase şi selecţionate după criterii ştiinţifice, declarate, în majoritate, monument istoric. Vom vizita, aşadar, un loc încărcat de istorie, martor al tradiţiilor şi obiceiurilor nemuritoare ale Maramureşului, emblema acestei zone turistice atât de vizitată.

 • După-amiază vom vizita în Bârsana Biserica din lemn cu hramul ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”-monument aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

     Biserica ”Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Bârsana a fost construită în anul 1720, fiind declarată monument istoric şi oferă un exemplu tipic de arhitectură maramureşeană. Se remarcă prin dimensiunile mici, fiind pictată în anul 1806 cu influenţe baroce. Face parte din Ansamblul „Biserici din lemn în Maramureş”, înscris în anul 1999 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte şapte exemple remarcabile de stiluri arhitecturale diferite din diverse perioade şi zone, înzestrate cu picturi caracterizate printr-o varietate a designului şi măiestriei.

 • Cină.

 

Ziua 4 (Sâmbătă)-2 ianuarie: Sighetu Marmaţiei-Vişeu de Sus (plimbare cu Mocăniţa pe Valea Vaserului)-Bârsana (Biserica ”Soborul Sfinților celor 12 Apostoli”-monument de arhitectură maramureșeană)-Sighetu Marmației (aprox. 120 km)

 • Mic dejun dis-de-dimineaţă;
 • Plecare spre Mocănița de pe Valea Vaserului;
 • 9,00-15,00-Plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului;

                 Mocăniţa de pe Valea Vaserului reprezintă o atracţie turistică atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural. Este ultima cale ferată forestieră pe care încă se foloseşte locomotiva cu abur. Ne vom deplasa într-un peisaj sălbatic, de vis, în interioul Parcului Natural Munţii Maramureşului, pe o distanţă de 21,6 km, până la staţia Paltin, de-a lungul râului Vaser. Odată ajunşi aici, vom putea servi, contra cost, diverse preparate specifice.

 • Vizită Mănăstirea Bârsana cu hramul ”Soborul Sfinților celor 12 Apostoli”-monument de arhitectură maramureşeană;

                 Mănăstirea Bârsana cu hramul ”Soborul Sfinților celor 12 Apostoli” este considerată o icoană a sufletului creştin ortodox maramureşean la răscruce de milenii, o speranţă pentru un viitor binecuvântat, este un loc sfânt unde natura se uneşte cu Biserica în Liturghie cosmică. Întreg ansamblul a fost  terminat în anul 1997 şi impresionează prin acurateţea stilistică şi arhitectonică, turnul bisericii având 57 de metri înălţime, numărându-se printre cele mai înalte construcţii de lemn din Europa. Ansamblul monahal cuprinde mai multe construcţii precum: biserica, altarul de vară, stăreţia, casa maicilor, casa duhovnicului, turnul cu clopotniţă, poarta, restaurantul, parcarea, magazinul cu obiecte bisericeşti, ca şi Muzeul de Icoane şi Carte Veche “Episcopul Gavril de Bârsana”, pe care îl vom vizita şi noi. Ne vom urca în turnul bisericii pentru privelişti de vis, până în depărtare, către munţii înzăpeziţi.

 • Cină.

 

Ziua 5 (Duminică)-3 ianuarie: Sighetu Marmaţiei-Coșbuc (Muzeul Memorial ”George Coșbuc”, Podul acoperit)-Bistriţa-Târgu Mureş-Ploieşti-Bucureşti (aprox. 600 km)

 • Mic dejun;
 • Plecare din Sighetu Marmației;
 • Vizită Muzeul Memorial ”George Coșbuc” și Podul acoperit, din satul Coșbuc.

                 Muzeul Memorial ”George Coșbuc” este organizat în casa în care s-a născut marele poet, o clădire construită după anul 1840 de tatăl acestuia, în prezent transformată în muzeu și declarată monument istoric. Toate obiectele expuse în casa memorială sunt originale și au aparținut marelui poet, precum leagănul, pupitrul, pelerina, trusa de voiaj, manuscrise, ediții ale operelor sale etc.. Este considerat primul muzeu de literatură română din țară.

Podul acoperit este construit din lemn, conservat în stare naturală, o bijuterie arhitecturală, unicat în Transilvania. A fost construit în anul 1778 de ofițeri italieni ce aparțineau Regimentului de Graniță Năsăud și refăcut în anul 1937, declarat monument istoric.

 • Sosire pe seară în Bucuresti.

 

Informații de interes

Rezervarea:

 • Rezervarea se face prin trimiterea unui mesaj pe pagina de Facebook sau de Instagram/e-mail pe contact@nuibaihailadrum.ro/SMS pe numărul de telefon: 0770.678.299;
 • Rezervarea va fi confirmată în momentul achitării avansului de 700 de lei până la data de 1 aprilie 2020.

 

Tariful:

 • Tariful este de 2100 lei/persoană, loc în cameră dublă şi 3400 lei/persoană, loc în cameră dublă, în regim single;
 • Pentru copiii între 0 – 6 ani cazarea este gratuită în cameră dublă cu părinţii (fără pat suplimentar), fără mese incluse, achită transportul-300 lei;
 • Pentru copiii între 6 -12 ani cazarea este gratuită în cameră dublă cu părinții (fără pat suplimentar) și vor achita 50% din tariful întreg;
 • Pentru copiii de peste 12 ani, se achită tariful întreg.

 

Tariful include:

 • Transport cu autocarul;
 • Obiectivele incluse în program: Cimitirul vessel din Săpânța, Mănăstirea Săpânţa-Peri, Casa memorială „Stan Ion Pătraş din Săpânța, Muzeul Satului Maramureşean din Sighetu Marmației, Biserica ”Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Bârsana-UNESCO, plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului, Mănăstirea Bârsana ”Soborul Sfinților celor 12 Apostoli”, Muzeul Memorial ”George Coșbuc”, Podul acoperit din satul Coșbuc, Program Revelion;
 • 4 nopți de cazare cu mic dejun la Hotel Grădina Morii*** din Sighetu Marmaţiei (https://www.hotelgradinamorii.ro/);
 • 3 cine în datele de 30.12., 1.01., 2.01. (salată, fel principal, desert);
 • Cină festivă de Revelion în data 31.12.2020 cu muzică live, DJ, artificii (gustare rece, gustare caldă, fel de bază, desert, pachet băuturi alcoolice şi non-alcoolice);
 • Excursie în data de 1.01.2021 la Muzeul Satului Maramureşean cu căruța sau sania trasă de cai, gustare, program folcloric;
 • Foc de tabără;
 • Spațiu special amenajat pentru copii;
 • Alte surprize;
 • Servicii foto;
 • Tombolă cu premii;
 • Ghid național de turism atestat de Ministerul Turismului.

 

Tariful nu include:

 • Cheltuielile personale;
 • Taxă vizitare Cimitirul Vesel de la Săpânţa: 5 lei/persoană;
 • Taxă vizitare Casa memorială „Stan Ion Pătraş din Săpânța: 7 lei/adult, 3 lei/copil;
 • Taxă vizitare Biserica ”Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Bârsana: 4 lei/adult, 2 lei/elev, student;
 • Pachet standard Plimbare cu Mocăniţa care include biletul de călătorie, o cafea, un produs de patiserie: 95 lei/adult, 85 lei/pensionari, studenţi, persoane cu dizabilităţi, 69 lei/copii cu vârste cuprinse între 6-16 ani;
 • Taxă vizitare Muzeul de Icoane şi Carte Veche “Episcopul Gavril de Bârsana”- 1 leu/persoană;
 • Taxă vizitare Muzeul Memorial ”George Coșbuc”: 8 lei/adult, 4 lei/student, pensionar, 2 lei/copil;
 • Băuturile alcoolice şi non-alcoolice în cazul cinelor standard.

 

Modalitatea de plată: plata se face prin transfer bancar în contul RO45BTRLRONCRT0494891101, Banca Transilvania sau la casieriile Băncii Transilvania (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum!) în următoarele etape:

 • EARLY BOOKING! Se acordă 5% reducere celor care achită prima rată/avansul de 700 de lei până la data de 1 aprilie 2020;
 • Plata celei de a doua rate de 700 de lei până la data de 20 iulie 2020 sau a sumei de 1400 de lei, în cazul în care nu s-a achitat prima rată până la această dată;
 • Plata celei de a treia rate de 700 de lei până la data de 1 noiembrie 2020;
 • În cazul neachitării integrale a produsului turistic până la data de 1 noiembrie 2020, rezervarea va fi anulată, iar avansul plătit nu se returnează;
 • Penalităţi în caz de anulare: 50 % din suma totală- 14-21 zile înaintea plecării; 80% din suma totală – 7-14 zile înaintea plecării; 100% suma totală – cu mai puțin de 7 zile înaintea plecării.

 

Grup minim: 30 de persoane

 

Alte informații:

 • Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
 • Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
 • Programul propus se va organiza pentru toti clienții hotelului, care achiziţionează Pachetul de Revelion;
 • Nu este permisă aducerea băuturilor alcoolice şi non-alcoolice în Restaurantul Hotelului Grădina Morii***.