POVEȘTI DIN BUZĂU: STRUGURI, VIN ȘI PRODUSE ARTIZANALE

12 OCTOMBRIE 2024 (sâmbătă)

 

Revenim în Buzău, considerat de unii autori în top 5 la nivel național ca abundență și valoare a atracțiilor turistice de pe teritoriul său, de această dată dorindu-ne să aprofundăm gastronomia locală și secretele ei savuroase. Deliciile culinare ale acestui județ sunt Cârnații de Pleșcoi-produs cu indicație geografică protejată din anul 2019 și Babicul-cel mai bine cotat produs din carne din lume, nu mai vorbim de renumiții covrigi de Buzău și ceapa roșie de Buzău. Se adaugă regiunile viticole atât de cunoscute, mai ales Dealu Mare, renumită pentru vinurile sale de înaltă calitate, unde, tot mai multe crame încep să investească în cultivarea și producerea de vinuri ecologice. În acest minunat județ Buzău întâlnim în comuna Mânzălești o remarcabilă ”zonă albastră”, un loc în care locuitorii se bucură de o viață extraordinar de lungă și sănătoasă, aceștia ajungând la o vârstă de 90-100 de ani, datorită, mai ales, hranei, mesele lor constând, predominant, din produse proaspete, organice, obținute direct din grădinile lor personale, punând accentul pe o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale. Astfel, excursia noastră își propune să descoperim împreună povestea gastronomiei buzoiene începând cu Muzeul ”Cramă 1777” unde vom afla de la specialiști informații, legende, despre vită de vie și vin, apoi vom exemplifica ceea ce am învățat la Domeniile Franco-Române-prima plantație viticolă BIO din România, o cramă unde vom participa la o degustare de vinuri, pentru ca excursia să se încheie prin prezența noastră la Piața artizanilor-Slow Food&Gourmet Hub Buzău-Târg al producătorilor locali și al produselor autentice, artizanale, unde vom putea degusta produsele gastronomice buzoiene și ne putem face provizii sănătoase pentru iarna ce va să vină.

Plecarea se face la ora 7.30 din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 7.20.

Sosirea în București se va face la orele 18.00-18.30, în funcție de trafic.

TRASEUL va fi următorul: Bucureşti- Valea Nicovani (Muzeul ”Crama 1777”)-Săhăteni (Domeniile Franco-Române-degustare de vinuri bio, vizită cramă, istoria și procesul de producție)-Berca (Piața artizanilor-Slow Food&Gourmet Hub Buzău-Târg al producătorilor locali și al produselor autentice, artizanale)-București (aprox. 300 km)

Tarif: 139 lei/persoană

  • MUZEUL „CRAMA 1777” din Valea Călugărească, cu tematică de vini-viticultură, amplasat pe Drumul Vinului, este o reproducere a Cramei ce datează din anul 1777, cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova și printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești. Vom regăsi aici o serie de unelte pentru viticultură, pentru prelucrarea strugurilor, vase pentru păstrarea vinului, o colecție de etichete și sticle pentru vin, o colecție de butoaie pentru vin și rachiu de tescovină, o colecție de ceramică pentru păstrarea și consumul vinului și al rachiului, precum și o vinotecă. Se adaugă o colecție de costume populare românești din diverse zone ale țării care au ca motiv vița de vie.
  • DOMENIILE FRANCO-ROMÂNE au o poveste care începe cu un vinificator din Burgundia ce pune bazele la Săhăteni primei plantații viticole BIO din România, acesta preluând și dezvoltând o plantație de 45 de ha, producând vinuri românești în spirit franțuzesc, asistat de o echipă de specialiști români și francezi. Începând cu anul 2020, Domeniile Franco-Române aparţin unui grup de investitori români care intenţionează să-şi valorifice pasiunea pentru viticultură pentru a aduce vinurile cramei mai aproape de consumatorii din România dar şi de cei din străinatate, îmbinând tehnicile tradiționale cu tehnologia modernă. Misiunea investitorilor vizează modernizarea cramei, extinderea capacităţii de stocare şi de vinificaţie, dar şi dezvoltarea plantaţiei BIO care a adus României, în anul 2006, primul vin certificat Ecocert. Viticultura ecologică la Domeniile Franco-Române respectă standarde stricte. Spre deosebire de viticultura convențională, aceasta interzice utilizarea de substanțe chimice de sinteză, bazându-se în schimb pe produse naturale, nemodificate genetic. Procesul de certificare a viței de vie este riguros, durează patru ani, incluzând o fază de conversie și controale amănunțite pentru a asigura respectarea standardelor de calitate.  Crama, cu o suprafață de 1900 mp dispune de instalații de vinificație și stocare pentru toate tipurile de vinuri, albe, roze și roșii, obținute începând cu anul 2019 din soiuri unice de struguri. Crama este dotată cu un laborator propriu pentru a monitoriza fiecare etapă de producție, respectând reglementările europene privind agricultura ecologică atât în ceea ce privește procesele de vinificație, cât și cele de igienizare.
  • PIAȚA ARTIZANILOR-SLOW FOOD&GOURMET HUB BUZĂU este un concept inovator ce aduce consumatorii mai aproape de fermierii și producătorii locali de alimente din Geoparcul Global UNESCO Ținutul Buzăului. Este primul proiect de colaborare de acest gen din România, în care micii producători artizanali și furnizorii de servicii turistice colaborează pentru a crea un nou format de târg. Membrii Comunității Slow Food lucrează împreună de la planificarea conceptului, designul standurilor din materiale reciclate până la promovarea evenimentului și vor avea un colț special unde își vor prezenta produsele artizanale. De asemenea, la târg vor fi prezenți producători de produse alimentare artizanale selectate din județele învecinate. Va exista și un colț de Street&Gourmet Food care oferă posibilitatea de a degusta produse proaspăt preparate. Va exista  o varietate mare de produse: un mix de legume, fructe, miere, gemuri, zacuscă, brânzeturi artizanale, mezeluri, băuturi artizanale, vin bio, bere artizanală și multe altele, toți producătorii având în comun o abordare sustenabilă și prietenoasă cu mediul înconjurător. Pe lângă cumpărături, Piața Artizanilor este un eveniment pentru familie și de socializare, unde puteți sta de vorbă cu micii producători, puteți învăța despre turismul rural și culinar sustenabil și puteți descoperi oferta Geoparcului Global UNESCO Ținutul Buzăului. Copiii se pot bucura de ateliere speciale.

Tariful include:

  • Transport cu autocar/midiautocar/microbuz;
  • Vizitele obiectivelor incluse în program: Muzeul ”Crama 1777”, Domeniile Franco-Române-degustare de vinuri bio, vizită cramă, istoria și procesul de producție, Piața artizanilor-Slow Food&Gourmet Hub Buzău-Târg al producătorilor locali și al produselor autentice, artizanale, de la Berca;
  • Servicii foto;
  • Tombolă cu premii  (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
  • Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.

Tariful nu include:

  • Cheltuielile personale;
  • Taxă vizitare Muzeul „Crama 1777”: 8 lei/adult, 4 lei/pensionar, 2 lei/student, copil;
  • Tarif degustare vinuri Domeniile Franco-Române: 100 lei/persoană (include vizită cramă, degustare 5 vinuri bio-2 vinuri albe, 2 vinuri roșii, 1 vin roze, platou de degustare-grisine, brânzeturi, mezeluri, apă).


MODALITATEA DE PLATĂ:

În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei: contact@nuibaihailadrum.ro, fie un mesaj pe WhatsApp/SMS pe numărul de telefon al firmei: 0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru, la adresa: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.

După ce primiți confirmarea rezervării și vă dați acordul cu privire la toate detaliile excursiei, acest lucru ținând loc de contract între părți, puteți efectua plata integrală a excursiei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.

Renunțarea la excursie cu 10 zile înainte de data excursiei implică pierderea sumei achitate, care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.

Dacă din diverse motive independente de agenția noastră de turism (situații extreme, modificarea restricțiilor privind excursiile de către autoritățile competente, îmbolnăvirea turistului etc.) nu se formează grupul minim de turiști, plată efectuată va fi transferată la o altă excursie aleasă de dvs.. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate.

Grup minim: 25 de persoane

Alte informații:

  • Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
  • Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
  • În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie;
  • Repartizarea locurilor în autocar se face începând cu cea de a doua banchetă, în ordinea înscrierilor și achitării excursiei;
  • Se acordă reduceri pentru clienții fideli;
  • Copiii până la vârsta de 6 ani plătesc 85% din tariful excursiei;
  • Există posibilitatea servirii mesei în zona vizitată (Piața artizanilor-Slow Food&Gourmet Hub Buzău-Târg al producătorilor locali și al produselor autentice, artizanale), în cadrul unităților de alimentație publică, în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.