PIATRA NEAMȚ ȘI ÎMPREJURIMI
12-14 SEPTEMBRIE 2025
Orașul Piatra Neamț s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în finala competiției Destinația Anului la categoria ”Orașe care inspiră” alături de destinații consacrate precum București, Sibiu, Brașov etc., dovadă a atracției sale turistice deosebite. În plus, un Infotrip la care am participat în acest oraș istoric, la sfârșitul lunii februarie a acestui an, ne-a convins, încă o dată, de oferta turistică diversificată și bogată a zonei, de deliciile gastronomice tradiționale-o călătorie culinară unică printre arome și tradiții, de ospitalitatea și spiritualitatea locuitorilor, toate datorate unui trecut măreț. Mănăstirile din zona Neamțului dăinuie semețe trecând peste timpuri, peste orânduiri, peste neamuri și generații, ca și cum ar fi existat dintotdeauna, locuri pline de istorie și sfințenie care ne așteaptă să le călcăm pragul, cu pioșenie și un gând bun în suflet, unde timpul stă pe loc și ne lasă răgaz de liniștire și reculegere. Așadar, vom vizita în prima zi Castelul Miko din Miercurea Ciuc-unul dintre cele mai importante din România, cu o istorie pe măsură, ne vom bucura de peisajul unic oferit de Lacu Roșu, apoi vom parcurge spectaculoasele Chei ale Bicazului pentru a ajunge la Piatra Neamț. A doua zi va fi dedicată în întregime minunatului oraș Piatra Neamț, unde vom participa la un tur pietonal ghidat de oraș, după care vom vizita câteva obiective turistice reprezentative, mai ales renumitul Muzeu Cucuteni-unicat la nivel național, ne vom plimba cu telegondola și vom asista la o piesă de teatru. Prima parte a zilei de duminică va fi dedicată Mănăstirilor Bistrița și Pângărați, două bijuterii arhitectonice, de o mare valoare istorică și religioasă, apoi vom achiziționa produse locale și vom mânca de prânz la o pensiune din zonă. Va fi o călătorie într-o lume de poveste!
TRASEUL va fi următorul: Bucureşti-Miercurea Ciuc (Castelul Miko)-Lacu Roșu (plimbare, pauză de prânz)-Cheile Bicazului-Piatra Neamț (tur pietonal ghidat de oraș (Ansamblul Curtea Domnească-Turnul Clopotniță, Biserica ”Sfântul Ioan Domnesc”-opțional, Pivnițele Domnești-opțional, Muzeul Cucuteni-vizită, Muzeul de Etnografie-opțional, Muzeul de Artă-optional, Sinagoga Baal Șem Tov-vizită, Teatrul Tineretului, Muzeul Calistrat Hogaș, Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu, Gara din Piatra Neamț, Telegondola și Masivul Cozla-opțional), timp liber pentru vizitarea diverselor muzee, biserici, prânz, cină, piesă de teatru la Teatrul Tineretului-opțional)-Mănăstirea Bistrița- Pângărați (vizită Mănăstirea Pângărați, achiziție produse tradiționale locale)-Pensiunea Casa Moldoveană din Piatra Neamț (prânz)-București (aprox. 900 km).
Tarif: 745 lei/persoană (loc în cameră dublă)
825 lei/persoană (loc în cameră single)
ZIUA I-12 SEPTEMBRIE (VINERI): Bucureşti-Miercurea Ciuc (CASTELUL MIKO)-LACU ROȘU (plimbare, pauză de prânz)-CHEILE BICAZULUI-PIATRA NEAMȚ (aprox. 450 km)
- Ora 6,00-plecare din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.50.
- VIZITĂ CASTELUL MIKO DIN MIERCUREA CIUC. Este cel mai vechi și cel mai important monument istoric din Miercurea Ciuc, a cărei construcție a început în anul 1623 și poartă numele constructorului său. În anul 1735, în jurul cetăţii reconstruite austriecii au proiectat un sistem de apărare cu patru bastioane italieneşti, ale căror urme sunt şi astăzi vizibile pe latura sudică. Castelul astfel fortificat a avut un rol strategic important la graniţa de răsărit a Imperiului Habsburgic. Până la mijlocul secolului al XX-lea, clădirea a fost constant folosită de diferite trupe militare. În 1970, după o restaurare generală, a devenit sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului care, în prezent, găzduiește mai multe expoziții permanente și sezoniere precum etnografie, arte plastice, arheologie, istorie etc..
- PLIMBARE ȘI PRÂNZ ÎN ZONA LACULUI ROȘU.
- LACU ROȘU este un lac de baraj natural pe valea Râului Bicaz și s-a format în anul 1837 prin prăbușirea unei porțiuni din Muntele Ghilcoș blocând cursul natural al râului. Denumirea de „Lacu Roşu” derivă de la argilele bogate în oxizi de fier, aduse de Pârâul Roşu şi depozitate în lac. Din vechea pădure care acoperea albia văii s-au păstrat şi astăzi vârfurile brazilor care formează un peisaj deosebit pe lac. În prezent, Lacu Roșu este declarată stațiune turistică de interes local.
- CAZARE LA HOTELUL GRAND HOTEL CEAHLĂU*** din Piatra Neamț (https://www.grandhotelceahlau.ro/).
- TIMP LIBER PENTRU CINĂ.
Ziua II-13 SEPTEMBRIE (SÂMBĂTĂ): PIATRA NEAMȚ-TUR PIETONAL GHIDAT DE ORAȘ (Ansamblul Curtea Domnească-Turnul Clopotniță, Biserica ”Sfântul Ioan Domnesc”-opțional, Pivnițele Domnești-opțional, Muzeul Cucuteni-vizită, Muzeul de Etnografie-opțional, Muzeul de Artă-optional, Sinagoga Baal Șem Tov-vizită, Teatrul Tineretului, Muzeul Calistrat Hogaș, Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu, Gara din Piatra Neamț, Telegondola și Masivul Cozla-opțional), timp liber pentru vizitarea diverselor muzee, biserici, prânz, cină, piesă de teatru la Teatrul Tineretului-opțional).
- Mic dejun.
- TUR PIETONAL GHIDAT AL ORAȘULUI PIATRA NEAMȚ.
- PIATRA NEAMȚ, numită și ”Perla Moldovei”, a fost atestată documentar în anul 1431 și cunoaște o importantă dezvoltare în timpul lui Ștefan cel Mare, când au fost construite Curtea Domnească (1470-1480), Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” și Turnul-clopotniță (1499). Acest loc a fost și este și-n prezent inima orașului Piatra-Neamț. Înconjurat de dealuri, un oraș curat și liniștit, poate fi admirat și de la înălțime, de pe Cozla, unde se poate ajunge cu TELEGONDOLA (construită în anul 2008, cu o lungime de 1915 metri și cu o diferență de nivel de 300 de metri), singura din țară care traversează un oraș, de unde ne putem bucura de un peisaj spectaculos, inclusiv de Masivul Ceahlău și Lacul Izvorul Muntelui. Urmele de locuire din cele mai vechi timpuri se reflectă în expozițiile muzeale din oraș, MUZEUL CUCUTENI FIIND UNUL UNIC ÎN ȚARĂ ȘI CHIAR ÎN EUROPA DEDICAT ACESTEI CULTURI. De asemenea, în Piatra-Neamț se află CEA MAI VECHE SINAGOGĂ DE LEMN DIN ROMÂNIA și singura de acest gen din Europa de Est, o dovadă a numeroasei comunităţi evreieşti care a existat în acest oraş încă din Evul Mediu. Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”, o capodoperă a arhitecturii ecleziastice moldovenești, cu influențe gotice, a fost construită în vremea lui Ștefan cel Mare ca parte a Curții Domnești de la Neamț. Baza de agrement de pe Lacul Bâtca Doamnei oferă și ea diverse posibilități de relaxare.
- MUZEUL DE ARTĂ ENEOLITICĂ CUCUTENI a fost inaugurat în anul 2005 și este găzduit în cea mai spectaculoasă clădire din punct de vedere arhitectonic din Piatra Neamț, ridicată în perioada 1928-1930 de către antreprenorul Carol Zani, după un proiect al fostului arhitect-şef al capitalei, Roger Bolomey. În prezent, muzeul adăpostește cea mai importantă colecţie de artă eneolitică din sud-estul Europei, dedicată exclusiv Culturii Cucuteni, cu cele două componente de bază ale sale – arta decorativă şi arta figurativă – aici fiind expuse, în prezent, cele mai spectaculoase artefacte, ce constituie veritabile obiecte de prestigiu, în fapt cea mai importantă şi spectaculoasă civilizaţie preistorică europeană. Sunt valorificate expoziţional, deopotrivă, obiecte tridimensionale şi materiale fotodocumentare, aparţinând tuturor fazelor şi etapelor de evoluţie ale acestei civilizaţii, de pe întregul său areal.
- BISERICA ”SFÂNTUL IOAN DOMNESC” a fost zidită de Ștefan cel Mare în perioada 1497-1498, fiind caracteristică stilului arhitectural moldovenesc din acea perioadă, un loc emblematic pentru orașul Piatra Neamț.
- TURNUL-CLOPOTNIȚĂ a fost construit de Ștefan cel Mare în anul 1499, din piatră brută și întărit cu patru contraforturi, are o înălțime de 19 metri, iar foișorul de pază a fost adăugat în epoca modernă.
- MUZEUL DE ARTĂ este găzduit de o clădire ridicată în anul 1930 de Carol Zani, un important antreprenor ce a construit multe edificii în Piatra Neamț și în județ. A fost înființat în anul 1980 pe baza unei colecții constituite în anii ’60 iar expoziția permanentă valorifică mai ales operele artiștilor români legați de Neamț.
- MUZEUL DE ETNOGRAFIE este adăpostit de o clădire ridicată în anul 1931, acesta înființându-se în anul 1980 și prezintă aspecte și evoluții ale costumului popular și ale locuinței țărănești tradiționale de pe Valea Bistriței, principalele ocupații și meșteșuguri ale locuitorilor din zonă, în special plutăritul pe Bistrița, precum și munci agricole din Ținutul Neamțului.
- SINAGOGA BAAL ȘEM TOV datează din anul 1766 și este cea mai veche sinagogă din lemn din România și chiar din Europa de Sud-Est, atestă vechimea evreilor în Piatra Neamț și este declarată monument istoric. Tradiția iudaică, transmisă din generație în generație, afirmă că sinagoga a fost vizitată de Rabi Baal Șem Tov, de unde și numele acesteia. Pentru neuitarea evreilor care au trăit pe aceste meleaguri, balconul în care stăteau stăteau femeile, restaurat complet, precum și sinagoga, sunt organizate ca muzeu.
- TIMP LIBER PENTRU CINĂ.
- PIESĂ DE TEATRU LA TEATRUL TINERETULUI DIN PIATRA NEAMȚ. La momentul postării acestui circuit, nu se cunoaște programul pieselor de teatru din luna septembrie, așa că, în funcție de acest program, vom viziona o piesă de teatru.
- TEATRUL TINERETULUI DIN PIATRA NEAMȚ. Clădirea în care Teatrul își desfășoară activitatea a fost construită în perioada 1929 – 1947, după planurile de construcție ale arhitectului Roger Bolomey din București, antreprenorul lucrării fiind Carol Zane. A început să funcționeze ca teatru abia din anul 1959. Teatrul Tineretului și-a câștigat renumele de rampă de lansare pentru tineri actori, regizori, scenografi, compozitori ce au avut ulterior cariere profesionale de excepție.
- CAZARE LA HOTELUL GRAND HOTEL CEAHLĂU*** din Piatra Neamț (https://www.grandhotelceahlau.ro/).
Ziua III-14 SEPTEMBRIE (DUMINICĂ): Piatra Neamț-MĂNĂSTIREA BISTRIȚA- PÂNGĂRAȚI (vizită Mănăstirea Pângărați, achiziție produse tradiționale locale)-Pensiunea Casa Moldoveană din Piatra Neamț (prânz)-București (aprox. 450 km)
– Mic dejun.
– VIZITĂ MĂNĂSTIREA BISTRIȚA. Este una dintre cele mai vechi ansambluri religioase, istorice și de artă moldave și cea mai importantă ctitorie mușatină din Moldova, care a avut un rol deosebit în trecutul religios, cultural și istoric al neamului, singura care păstrează piese de arhitectură de la cei patru mari mușatini. După primul altar ridicat aici de Petru I Mușat, în anul 1406, Alexandru Cel Bun rectitorește un ansamblu monumental de piatră, urmat de ceilalți trei mușatini, Ștefan Cel Mare, Petru Rareș și Alexandru Lăpușneanu. Acesta din urmă își fixează de la începutul domniei locul necropolei sale aici, în inima țării, unde zidește o impunătoare biserică de piatră cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, chilii, un turn-clopotniță, o casă domnească. Biserica și casa domnească au fost pictate de pictorii Nichita și Dobre, cunoscuți în documentele vremii. De la Ștefan cel Mare s-au păstrat două clopote, extrem de valoroase, iar de la Alexandru Lăpușneanu se păstrează forma actuală a bisericii. În camera mormintelor se află mormintele ctitorilor, ale familiilor acestora, precum și alte personalități ale vremurilor trecute. Este biserica care păstrează câteva obiecte religioase, de artă și istorice unice, mai ales icoane făcătoare de minuni.
– VIZITĂ MĂNĂSTIREA PÂNGĂRAȚI. Este una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din județul Neamț ce a fost ctitorită de voievodul Alexandru Lăpușneanu în anul 1560, zidită din piatră, cu o arhitectură unică.
- Prânz în Piatra Neamț la Pensiunea Casa Moldoveană. (https://www.pensiunipiatraneamt.ro/)
- Sosire în București, la orele 21,30-22,00, în funcție de trafic.
Tariful include:
- Transport cu autocar;
- 2 nopți de cazare cu mic dejun inclus, la HOTELUL GRAND HOTEL CEAHLĂU*** din Piatra Neamț (https://www.grandhotelceahlau.ro/);
- Vizitele obiectivelor incluse în program (concepție și organizare): Castelul Miko din Miercurea Ciuc, Lacu Roșu (plimbare, pauză de prânz), Cheile Bicazului, Piatra Neamț (tur pietonal ghidat (Ansamblul Curtea Domnească-Turnul Clopotniță, Biserica ”Sfântul Ioan Domnesc”-opțional, Pivnițele Domnești-opțional, Muzeul Cucuteni-vizită, Muzeul de Etnografie-opțional, Muzeul de Artă-optional, Sinagoga Baal Șem Tov-vizită, Teatrul Tineretului, Muzeul Calistrat Hogaș, Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu, Gara din Piatra Neamț, Telegondola și Masivul Cozla-opțional), timp liber pentru vizitarea diverselor muzee, biserici, prânz, cină, piesă de teatru la Teatrul Tineretului-opțional), Mănăstirea Bistrița, Pângărați (vizită Mănăstirea Pângărați, achiziție produse tradiționale locale), prânz la Pensiunea Casa Moldoveană din Piatra Neamț;
- Servicii foto;
- Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
- Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.
Tariful nu include:
- Cheltuielile personale;
- Taxă vizitare Castelul Miko: 20 lei/persoană pentru grupuri+60 lei/taxă de ghidaj/grup;
- Taxă vizitare Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni: 8 lei/persoană pentru grup;
- Taxă vizitare Muzeul de Etnografie: 8 lei/persoană pentru grup;
- Taxă vizitare Muzeul de Artă: 8 lei/persoană pentru grup;
- Taxă vizitare Sinagoga Baal Șem Tov: 10 lei/persoană;
- Telegondolă Piatra Neamț (urcare și coborâre): 30 lei/persoană pentru grup mai mare de 20 de persoane, 40 lei/persoană, în mod individual;
- Taxă tur pietonal ghidat al orașului Piatra Neamț: 20 lei/persoană;
- Bilet piesă de teatru la Teatrul Tineretului: între 32-60 lei/persoană pentru spectacole obișnuite sau între 32-80 lei pentru premiere sau spectacole extraordinare (prețul diferă în funcție de amplasarea în sală, respectiv, balcon, stal, lojă). Pensionarii și studenții beneficiază de o reducere cu 50% a biletului;
- Prânzul de la Pensiunea Casa Moldoveană din Piatra Neamț.
MODALITATEA DE PLATĂ:
- În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei: contact@nuibaihailadrum.ro, fie un mesaj pe WhatsApp/SMS pe numărul de telefon al firmei: 0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.
- După ce primiți confirmarea rezervării și contractul (https://nuibaihailadrum.ro/wp-content/uploads/contract-avocat-2024.pdf), puteți efectua plata avansului de 400 de lei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi.
- DATA LIMITĂ DE PLATĂ A AVANSULUI este 15 AUGUST 2025, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.
- Renunțarea la excursie după data de 15 AUGUST 2025 implică pierderea avansului care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
- PLATA INTEGRALĂ a excursiei trebuie efectuată până la data de 1 SEPTEMBRIE 2025. Renunțarea la excursie după data de 1 SEPTEMBRIE 2025 implică pierderea întregii sume achitate care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
Grup minim: 30 de persoane
Alte informații:
- Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
- Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
- În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști din motive independente de agenția noastră de turism, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, cu acceptul acestora, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate;
- Repartizarea locurilor în autocar se face începând cu cea de a doua banchetă, în ordinea înscrierilor și achitării excursiei;
- Există posibilitatea servirii mesei la Lacu Roșu și în Piatra Neamț, în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.