HAȚEG-ȚARA DACILOR

5-7 IULIE 2024

 

Hunedoara, numită și Țara Dacilor, este un tărâm binecuvântat cu atât de multe obiective turistice, cu numeroase povești și legende, încât este dificil de optat pentru o mică parte dintre acestea în circuitul nostru de trei zile în această zonă. Însă, alegând cu sufletul, ne-am decis, în primul rând, asupra Mănăstirii Prislop-un loc de pelerinaj pentru români, la mormântul lui Arsenie Boca, Sarmisegetusa Regia-capitala Regatului Dac-Patrimoniu UNESCO, un loc încărcat de energie, patru dintre multele biserici din piatră specifice acestui județ, cele mai reprezentative, considerate cele mai vechi din România, respectiv, Densuș, Sântămăria Orlea, Rotonda și Biserica Reformată din Geoagiu Băi. Nu lipsesc din programul nostru Castelul Corvinilor-Legenda vie a Transilvaniei, I Giardini di Zoe-un paradis floral, Termele romane-istoria la ea acasă și spectaculoasa Cascadă Clocota cu ape termale, din stațiunea Geoagiu Băi-Germisara pe vremea romanilor. În prima zi, pe drumul spre Hațeg, vom face un popas la Biserica fortificată din Cisnădie-un monument istoric valoros și la un obiectiv turistic nou, Casa Hobbiților-acasă la Boierul Ilie, în Cisnădioara.

TRASEUL va fi următorul: București-Pitești-Râmnicu Vâlcea-Cisnădie (Biserica fortificată)-Cisnădioara (Casa Hobbiților Boierul Ilie)-Silvașu de Sus (Mănăstirea Prislop-Arsenie Boca)-Hațeg-Costești (Sarmisegetusa Regia-UNESCO)-Densuș (Biserica Sfântul Nicolae)-Sântămăria Orlea (Biserica Reformată-Calvină)-Hunedoara (Castelul Corvinilor)-Banpotoc (I Giardini di Zoe)-Geoagiu Băi (Biserica Rotonda, Biserica Reformată, Termele romane, Cascada Clocota)-București (aprox. 1100 km).

Tarif: 995 lei/persoană (cazare în cameră dublă)

  1135 lei/persoană (cazare în cameră single)

ZIUA I-5 IULIE (VINERI): București-Pitești-Râmnicu Vâlcea-Cisnădie (Biserica fortificată)-Cisnădioara (Casa Hobbiților Boierul Ilie)-Silvașu de Sus (Mănăstirea Prislop-Arsenie Boca)-Hațeg (aprox. 500 km)

  • Ora 6,00-plecare din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.50.
  • Cisnădie-vizită Biserica fortificată.
  • BISERICA FORTIFICATĂ DIN CISNĂDIE este un monument istoric și de arhitectură din secolul al XVIII-lea. Inițial, aici a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea o bazilică ce avea trei nave. De-a lungul timpului, edificiul a fost prevăzut cu ziduri de incintă și turnuri defensive. Aici au fost amplasate primul turn cu ceas și primul paratrăsnet din Transilvania. În timpul vizitei noastre vom afla legende interesante, legate de ”Tezaurul de la Cisnădie”, de camera secretă etc.. De asemenea, vom asista la un concert de orgă, într-o atmosferă plăcută, care ne va încărca sufletul de emoție.
  • Cisnădioara-vizită Casa Hobbiților-Boierul Ilie.
  • CASA HOBBIȚILOR DIN CISNĂDIOARA se întinde pe o suprafață de 600 de metri pătrați și a fost ideea antreprenorului Emil Ilie Bratu care, achiziționând un teren în zonă, a avut ideea de a construi 9 camere amplasate precum cele din celebrul film ”Stăpânul inelelor” deoarece a asemănat stilul de viață și traiul în mijlocul naturii din Cisnădioara cu cele din film. Este un mod plăcut de relaxare în mijlocul naturii îmbinat cu pasiunea pentru renumitul film.
  • Prânz în zonă.
  • Reculegere la mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop.
  • MĂNĂSTIREA PRISLOP, declarată monument istoric, este amplasată într-un cadru pitoresc și reprezintă un important loc de pelerinaj pentru români datorită mormântului lui Arsenie Boca care se află aici, cel care și-a pus amprenta după anii ’50 asupra acestei lăcaș de cult, prin lucrările de construcție și înfrumusețare, fiind considerat al treilea ctitor al mănăstirii, după călugărul Nicodim și domnița Zamfira. Arsenie Boca este numit cel mai mare duhovnic al secolului XX, care a suferit mai ales în perioada comunistă, reperele vieții sale fiind înclinația către monahism și artele frumoase, Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, Biserica Drăgănescu și Mănăstirea Prislop, iar pe data de 28 noiembrie se desfășoară cel mai mare pelerinaj din România, la Prislop.   
  • CAZARE ȘI CINĂ Pensiunea Casa Românească*** în Hațeg (https://casaromaneasca-hateg.ro/).

Ziua II-6 IULIE (SÂMBĂTĂ): Hațeg-Costești (Sarmisegetusa Regia-UNESCO)-Densuș (Biserica Sfântul Nicolae)-Sântămăria Orlea (Biserica Reformată-Calvină)-Hațeg (aprox. 200 km)

  • Mic dejun.
  • Costești-vizită Sarmisegetusa Regia.
  • SARMISEGETUSA REGIA face parte din complexul de cetăți dacice din Munții Orăștiei-Patrimoniul UNESCO. Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic, fiind capitala regatului dac, principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice. Era compusă din trei părți cu funcții distincte și anume așezarea civilă amplasată pe pantele dealului, fortificația situată în zona cea mai înaltă și zona sacră care cuprinde templele, altarul, drumul și piațeta pavată.
  • Prânz/plăcinte tradiționale în zonă.
  • Densuș-vizită Biserica Sfântul Nicolae.
  • BISERICA SFÂNTUL NICOLAE DIN DENSUȘ, o atracție turistică de excepție, învăluită într-o aură de mister, este considerată, după unele surse, cea mai veche biserică din piatră din România, cu slujire neîntreruptă de aproape 2000 de ani. Ar fi fost ridicată în secolele XII-XIII și este înconjurată de povești și legende, una dintre acestea relatând faptul că aici ar fi existat un altar dacic. Are o pictură extrem de veche care ar data din secolul al XV-lea ce-i aparține faimosului pictor Ștefan și echipei sale de zugravi. Este acoperită cu plăci de piatră provenite de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa.
  • Sântămăria Orlea-vizită Biserica Reformată-Calvină.
  • BISERICA REFORMATĂ CALVINĂ SÂNTĂMĂRIA ORLEA este unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice din zonă, fiind considerată și ea una dintre cele mai vechi biserici din România, construită la sfârșitul secolului al XIII-lea din piatră brută, cu portaluri, ferestre, coloane și chenare atent executate. Atrage prin maiestuozitate, stilul arhitectonic este specific tranziției de la romanic la goticul timpuriu iar în interiorul spectaculos se află un valoros ansamblu de arhitectură murală, atât interiorul cât și exteriorul reliefând mai multe faze ale transformării acestui lăcaș de cult de-a lungul veacurilor.
  • CAZARE ȘI CINĂ Pensiunea Casa Românească*** în Hațeg (https://casaromaneasca-hateg.ro/).

Ziua III-7 IULIE (DUMINICĂ): Hațeg-Hunedoara (Castelul Corvinilor)-Banpotoc (I Giardini di Zoe)-Geoagiu Băi (Biserica Rotonda, Biserica Reformată, Termele romane, Cascada Clocota)-București (aprox. 500 km)

  • Mic dejun.
  • Hunedoara-vizită Castelul Corvinilor.
  • CASTELUL CORVINILOR, datat în secolul al XV-lea, inițial un castru regal, apoi un castel, este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, un obiectiv turistic instagramabil și gazdă pentru numeroase filmări și videoclipuri, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. A fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara ca o construcție impunătoare, cu dublă funcționalitate, civilă și militară, prevăzută cu turnuri, bastioane și donjon. De-a lungul timpului a fost restaurat și transformat în muzeu.

  

  • Banpotoc-vizită I Giardini di Zoe.
  • I GIARDINI DI ZOE este considerată cea mai frumoasă grădină aristocrată din România. Este proiectul de suflet al unui italian și poartă numele nepoatei sale, Zoe. Este un proiect într-o continuă dezvoltare ce ocupă 3,5 hectare iar din anul 2018 a devenit un obiectiv turistic atractiv care îmbină într-un mod armonios plantele cu obiecte decorative aduse din Italia.
  • Prânz în zonă.
  • Vizită Biserica Rotonda, Biserica Reformată, Termele romane, Cascada Clocota, din stațiunea Geoagiu Băi.
  • ROTONDA SAU CAPELA ROMANICĂ DIN GEOAGIU BĂI, monument istoric, este o raritate în cadrul arhitecturii romanice din Transilvania datorită planului circular și a materialelor de construcție folosite precum cărămidă romană refolosită și foarte puțină piatră de râu. Este considerată una dintre cele mai vechi lăcașe de cult din România, ridicată, probabil, în secolul al XI-lea, restaurată recent.
  • BISERICA REFORMATĂ DIN GEOAGIU BĂI, datată în secolele XVII-XVIII, prezintă elemente ale arhitecturii gotice, un turn cu înălțime de 20 de metri, cu particularități constructive ciudate, în zidurile bisericii fiind încastrate mai multe monumente funerare romane, morminte din perioada renascentistă și doi lei funerari romani, la intrarea în biserică.
  • TERMELE ROMANE DIN GEOAGIU BĂI au și în prezent aproape aceeași formă ca în antichitate și regăsim vechile terme-bazinul cu apă care nu îngheață niciodată, tunelul săpat în anii ’80, banchetele laterale și rețeaua de canale care furniza apa. În stațiunea Geoagiu Băi este locul unde romanii au construit Castrul Germisara iar apele minerale și termale de aici sunt considerate ”miraculoase”.
  • CASCADA CLOCOTA este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase cascade din județul Hunedoara, cu o cădere de aproximativ 40 de metri, dezvoltată pe mușchi. Apele Clocotei nu îngheață niciodată deoarece ea colectează toate cele 16 izvoare termominerale din zonă.    
  • Sosire în București, la orele 22,00-22,30, în funcție de trafic.

Tariful include:

  • Transport cu autocar;
  • 2 nopți de cazare cu mic dejun inclus la Pensiunea Casa Românească*** din Hațeg (https://casaromaneasca-hateg.ro/).
  • 2 cine la Pensiunea Casa Românească*** din Hațeg (https://casaromaneasca-hateg.ro/).
  • Vizitele obiectivelor incluse în program: Biserica fortificată din Cisnădie, Casa Hobbiților Boierul Ilie din Cisnădioara, Mănăstirea Prislop-Arsenie Boca din Silvașu de Sus, Sarmisegetusa Regia-UNESCO din Costești, Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, Biserica Reformată-Calvină din Sântămăria Orlea, Castelul Corvinilor din Hunedoara, I Giardini di Zoe din Banpotoc, Biserica Rotonda, Biserica Reformată, Termele romane, Cascada Clocota, din Geoagiu Băi;
  • Servicii foto;
  • Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
  • Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.

Tariful nu include:

  • Cheltuielile personale;
  • Taxă vizitare Biserica fortificată din Cisnădie: 15 lei/persoană;
  • Taxă vizitare Casa Hobbiților din Cisnădioara: 20 lei/adult, 10 lei/copil cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani;
  • Taxă vizitare Sarmisegetusa Regia: 15 lei/adult, 5 lei/copil, elev, student, pensionar, 100 lei/ghidajul pentru grup de maxim 30 de persoane;
  • Donație Biserica Sfântul Nicolae din Densuș;
  • Biserica Reformată-Calvină Sântămăria Orlea: donație 10 lei/persoană;
  • Taxă vizitare pentru grup Castelul Corvinilor: 35 lei/adult, 8 lei/elev, student, 17 lei/pensionar, 50 lei/taxă ghidaj în limba română;
  • Taxă vizitare I Giardini di Zoe: 20 lei/persoană;
  • Taxă ghid local Geoagiu Băi: 10 lei/persoană.

MODALITATEA DE PLATĂ:

  • În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei: contact@nuibaihailadrum.ro, fie un SMS pe numărul de telefon al firmei: 0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.
  • După ce primiți confirmarea rezervării și contractul, puteti efectua plata integrală prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi.
  • PLATA INTEGRALĂ a excursiei trebuie efectuată până la data de 15 IUNIE 2024. Renunțarea la excursie după data de 3 IUNIE 2024 implică pierderea întregii sume achitate care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
  • Dacă din diverse motive independente de agenția noastră de turism (modificarea restricțiilor privind excursiile de către autoritățile competente etc., îmbolnăvirea turistului etc.) nu se formează grupul minim de turiști, plată efectuată va fi transferată la o altă excursie aleasă de dvs.. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate.

Grup minim: 30 de persoane

Alte informații:

  • Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
  • Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
  • În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie;
  • Există posibilitatea servirii mesei pe traseul dus-întors, București-Hațeg, în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.