IAȘI ȘI CHIȘINĂU
16-18 MAI 2025
IAȘIUL, indiferent cum este numit, ”Orașul celor 7 coline”, ”Orașul celor 100 de biserici” sau ”Orașul marilor iubiri”, este unul dintre cele mai frumoase din România, un oraș cu farmec, un oraș elegant dar misterios în același timp, un loc unde, în Preistorie, înflorea binecunoscuta CULTURĂ CUCUTENI, al cărei MUZEU este parte din circuitul nostru, un oraș care, de-a lungul timpului, a fost capitala Moldovei și a Principatelor Unite, un oraș deschizător de drumuri, aici regăsindu-se primul Teatru Național din România-declarat cel mai frumos din țară în prezent, prima Grădină Botanică și prima Universitate din România, un oraș al marelui poet Mihai Eminescu (Parcul Copou și Teiul lui Eminescu), un oraș cu clădiri somptuoase (Palatul Culturii-cel mai cunoscut și spectaculos din punct de vedere arhitectural), cu o Piață a Unirii unde s-a născut România în pași de Hora Unirii, cu o viață religioasă de excepție marcată de numeroasele biserici (Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi-superbă dantelărie în piatră care găzduiește mormintele mai multor personalități) și povestea poate continua la nesfârșit. Sunt tot atâtea motive care stau la baza acestui circuit în Iași, de care ne vom îndrăgosti iremediabil și în care vom reveni cu plăcere pentru noi experiențe vibrante și descoperiri. Apropierea Iașiului de Republica Moldova ne îndeamnă să explorăm și aceste meleaguri românești, alegând vizita CASTELULUI MIMI-plasat în top 15 cele mai frumoase vinării din lume precum și capitala CHIȘINĂU, prin intermediul unui tur pietonal ghidat.
TRASEUL va fi următorul: Bucureşti-Iași (Biblioteca Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași-cea mai frumoasă din România, Sala Pașilor Pierduți cu 19 picturi murale ale lui Sabin Bălașa din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, Parcul Copou, Biserica ”Sfântul Nicolae Domnesc”-opțional, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi-opțional, Catedrala Romano-Catolică ”Adormirea Maicii Domnului”-opțional, Catedrala Episcopală ”Sfânta Fecioară Maria, Regină”-opțional, Catedrala Mitropolitană cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” (cel mai frumos din România)-piesă de teatru/spectacol de operă/vizită)-opțional-Bulboaca (Castelul Mimi-tur vinicol classic-vizită beciuri și degustare de vinuri)-Chișinău (tur pietonal ghidat-Km 0, Primăria, Scuarul Eminescu, Sala cu Orgă, Teatrul Mihai Eminescu, Parcul Ștefan Cel Mare, Președinția, Parlamentul, Teatrul de Operă și Balet, Monumentul Ștefan cel Mare, Parcul Catedralei, cumpărături la magazinele de vinuri și la cele ale bomboanelor Bucuria)-Cucuteni (Muzeul de Sit Arheologic)-Bucureşti (aprox. 1350 km).
Tarif: 1075 lei/persoană (loc în cameră dublă)
1375 lei/persoană (loc în cameră single)
ZIUA I-16 MAI (VINERI): Bucureşti-Iași (Biblioteca Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași-cea mai frumoasă din România, Sala Pașilor Pierduți cu 19 picturi murale ale lui Sabin Bălașa din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, Parcul Copou, Biserica ”Sfântul Nicolae Domnesc”-opțional, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi-opțional, Catedrala Romano-Catolică ”Adormirea Maicii Domnului”-opțional, Catedrala Episcopală ”Sfânta Fecioară Maria, Regină”-opțional, Catedrala Mitropolitană cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” (cel mai frumos din România)-piesă de teatru/spectacol de operă/vizită)-opțional (aprox. 450 km)
- Ora 6,00-plecare din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.50.
- Se recomandă ca turiștii să aibă la ei mâncare (apă, dulciuri, fructe, sandwich-uri etc.), în funcție de necesități, cel puțin până la prânz.
- VIZITĂ ÎN IAȘI A BIBLIOTECII UNIVERSITĂȚII TEHNICE ”GHEORGHE ASACHI”. Aceasta a fost votată ca fiind cea mai frumoasă bibliotecă, funcțională, din lume, concurând cu altele la fel de faimoase precum cea de la Trinity College din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro sau Biblioteca Națională din Praga. Aceasta se află în clădirea Palatului Universitar-PRIMUL DIN ROMÂNIA, ce a fost proiectat de renumitul architect elevețian Louis Blanc, a cărui piatră de temelie a fost pusă în data de 23 octombrie 1893 și inaugurat în perioada 20-23 octombrie 1897. Astfel, acest palat cuprinde două elemente cu valoare simbolică și arhitecturală și anume, BIBLIOTECA, ce se află la etajul I, o sală apreciată în permanență atât de cititori cât și de vizitatori, ca și AULA, situată în mijlocul construcției. Ambele săli au devenit monumente de arhitectură în anul 1955, fiind incluse în patrimoniul național. Arhitectura Bibliotecii se caracterizează printr-un stil eclectic, un amestec de baroc și rococo viu colorat, iar tavanul este decorat/tencuit cu vopsea de efect stucco veneziano. În prezent, fondul de documente al Bibliotecii este de aproximativ 1.000.000 de volume din diverse domenii.
- VIZITĂ ÎN IAȘI A SĂLII PAȘILOR PIERDUȚI din Palatul Universitar a cărui intrare se face printr-un monumental hol de marmură decorat cu picturi în frescă realizate de SABIN BĂLAȘA, cele 19 picturi murale reflectând sufletul, tinerețea, istoria și poezia poporului român. Este o veritabilă feerie de albastru, ce acoperă aproximativ 300 mp din clădirea principală a Universității, muralele fiind concepute de maestrul inorogilor și al siluetelor cosmice în perioada 1968-1978.
- VIZITĂ A PARCULUI COPOU DIN IAȘI care este considerat cel mai vechi din oraș și datează din prima parte a secolului al XIX-lea, amenajarea sa începând în anii 1833-1834, în centrul său fiind edificat ”Obeliscul cu lei”, găzduind, de asemenea, ”Teiul lui Eminescu”, Muzeul închinat marelui poet, bănci inscripționate cu poeziile lui Eminescu, amenajări floristice peste tot în parc.
- CAZARE LA HOTELUL MOLDOVA*** din Iași (https://www.hotelmoldovaiasi.ro/).
- TIMP LIBER PENTRU VIZITELE DIVERSELOR OBIECTIVE TURISTICE DIN ORAȘ, PENTRU PRÂNZ ȘI CINĂ.
- Pentru vizite vă propunem, la alegere, obiectivele turistice situate în imediata apropiere a Hotelului Moldova, acesta fiind amplasat vis-a-vis de Palatul Culturii și de Centrul Istoric, unde se concentrează cele mai cunoscute atracții turistice ale orașului.
- PALATUL CULTURII este emblema arhitecturală și simbolul Iașiului, fiind construit în perioada 1906-1925 pe locul Palatului Domnesc, în stil neogotic flamboyant. Clădirea reflectă spiritul palatelor regale din Europa de Vest, cu holuri triumfale decorate cu mozaicuri în paviment, săli foarte mari și o bogată decorațiune heraldică murală. În turnul central (care se vizitează) se află orologiul format din 8 clopote care reproduc, din oră în oră, linia melodică ”Hora Unirii”, amintind de unirea Moldovei cu Țara Românească. Cea mai impresionantă încăpere este Sala Voievozilor. În prezent, Palatul găzduiește 4 muzee extrem de valoroase precum și expoziții temporare. Cele 4 muzee sunt: MUZEUL DE ISTORIE AL MOLDOVEI, MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI, MUZEUL DE ARTĂ, MUZEUL ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII ”ȘTEFAN PROCOPIU”. În fața Palatului se află impozanta STATUIE A LUI ȘTEFAN CEL MARE (1883), opera sculptorului francez Emmanuel Fremiet.
- BISERICA ”SFÂNTUL NICOLAE DOMNESC” a fost construită în perioada 1491-1492 de Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei, în stil moldovenesc, fiind cunoscută drept cea mai veche biserică din Iași. Cărturarul Dosoftei a fost primul Mitropolit al Moldovei care a locuit în chiliile mănăstirii unde a întemeiat și o tipografie. De-a lungul timpului a găzduit una dintre cele mai renumite școli din Moldova. Mobilierul și obiectele de cult din biserică au fost donate de către familia regală a României.
- MĂNĂSTIREA SFINȚII TREI IERARHI a fost ctitorită de domnul Moldovei Vasile Lupu și construită în perioada 1635-1639. Faima monumentului este dată de sculptura în piatră a zidurilor exterioare care acoperă ca un veșmânt brodat pereții exteriori ai bisericii. Această sculptură rememorează vechile crestături în lemn și broderii populare românești, la care se adaugă motive de inspirație orientală și occidentală. În pronaos sunt se află osemintele membrilor familiei lui Vasile Lupu, ale lui Dimitrie Cantemir și ale lui Alexandru Ioan Cuza.
- CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI” a fost construită în perioada 1782-1789 în stil baroc, având 3 altare din marmură și o orgă adusă din Austria în anul 1904.
- CATEDRALA EPISCOPALĂ ”SFÂNTA FECIOARĂ MARIA, REGINĂ” este cea mai mare biserică romano-catolică din Iași și a fost construită în perioada 1992-2005, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală. Se remarcă prin forma circulară, cu o cruce înaltă de 10 metri în vârf, în partea centrală a cupolei. În interior se remarcă mozaicurile de pe balustrada balconului și de pe peretele altarului.
- CATEDRALA MITROPOLITANĂ. Prima piatră de temelie a fost pusă în anul 1833, lucrările fiind întrerupte timp de 40 de ani și reluate în anul 1880, construită în stil neoclasic, cu influențe ale Renașterii italiene. Este pictată de renumitul Gheorghe Tătărăscu, cu influențe renascentiste. La sfințirea catedralei din anul 1897 au participat Regina Elisabeta și Regele Carol I, ei fiind cei care au înzestrat catedrala cu vitralii și obiecte de cult valoroase. Catapeteasma, de o măiestrie artistică deosebită, a fost executată la Kiev. Este una dintre cele mai vizitate biserici de către pelerini și turiști datorită faptului că aici se află MOAȘTELE SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA, cel mai amplu pelerinaj anual desfășurându-se aici în perioada 10-15 octombrie. Muzeul Mitropolitan din subsolul Catedralei oferă o experiență de neuitat în cele 7 săli tematice ale sale.
- PIESĂ DE TEATRU LA TEATRUL NAȚIONAL ”VASILE ALECSANDRI”/VIZITA TEATRULUI. La momentul postării acestui circuit, nu se cunoaște programul pieselor de teatru/spectacolelor de operă din luna mai, așa că, în funcție de acest program, vom viziona o piesă de teatru/un spectacol de operă sau, în funcție de programul repetițiilor de pe scena teatrului/operei, vom încerca o vizită a acestuia.
Ziua II-17 MAI (SÂMBĂTĂ): Iași-Bulboaca (Castelul Mimi-tur vinicol classic-vizită beciuri și degustare de vinuri)-Chișinău (tur pietonal ghidat-Km 0, Primăria, Scuarul Eminescu, Sala cu Orgă, Teatrul Mihai Eminescu, Parcul Ștefan Cel Mare, Președinția, Parlamentul, Teatrul de Operă și Balet, Monumentul Ștefan cel Mare, Parcul Catedralei, cumpărături la magazinele de vinuri și la cele ale bomboanelor Bucuria)-Iași (aprox. 400 km)
- Mic dejun.
- VIZITĂ BECIURI ȘI DEGUSTARE DE VINURI LA CASTELUL MIMI DIN BULBOACA, REPUBLICA MOLDOVA.
- CASTELUL MIMI este considerat cea mai frumoasă destinație turistică vinicolă din Moldova astfel că, istoria, valorile culturale, avântul pentru creativitate și excelență în vinuri și turism a plasat Castelul Mimi în top 15 cele mai frumoase vinării din lume. Povestea Castelului începe cu Constantin Mimi, unul dintre cei mai dedicați vinificatori din secolul al XX-lea, care, aplicând cunoștințele dobândite în Europa de Vest, a reușit să construiască primul castel din Moldova. Acest lucru l-a îndemnat să producă vinuri excelente și să ridice standardele prin implementarea noilor tehnologii. Aici, vom participa la un TUR VINICOL CLASSIC de-a lungul căruia vom afla misterele beciurilor castelului, metodele de producție, precum și legendele grădinii medievale, apoi vom degusta trei tipuri de vinuri din seria clasică (Sânzienele, Rară Neagră Rose, Fetească Neagră).
- TUR PIETONAL GHIDAT AL CHIȘINĂULUI, DE APROXIMATIV 2 ORE, PE TRASEUL: Km 0, Primăria, Scuarul Eminescu, Sala cu Orgă, Teatrul Mihai Eminescu, Parcul Ștefan Cel Mare, Președinția, Parlamentul, Teatrul de Operă și Balet, Monumentul Ștefan cel Mare, Parcul Catedralei.
- Timp liber pentru cumpărături la magazinele de vinuri și la cele ale bomboanelor Bucuria.
- CAZARE LA HOTELUL MOLDOVA*** din Iași (https://www.hotelmoldovaiasi.ro/).
Ziua III-18 MAI (DUMINICĂ): Iași-Cucuteni (Muzeul de Sit Arheologic)-Bucureşti (aprox. 500 km)
– Mic dejun.
– VIZITĂ MUZEUL DE SIT ARHEOLOGIC DE LA CUCUTENI.
- MUZEUL DE SIT ARHEOLOGIC DE LA CUCUTENI adăpostește mormântul unei căpetenii getice din secolul al IV-lea î.Hr. La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe Dealul Cetățuia au fost descoperite primele vestigii ale celei mai mirifice culturi neolitice din Europa, Cultura Cucuteni. Acestor descoperiri li s-au adăugat în anul 1961 un tezaur de aur și un mormânt tumular princiar, aparținând civilizației geto-dacice. Traseul de vizitare permite observarea elementelor particulare de construcție ale monumentului funerar, incinta circulară din piatră și mormântul principal, o expoziție permanentă despre istoria locală din Paleolitic până în secolul al XIX-lea, inclusiv cea a Cucutenilor.
- Prânz pe traseul spre București.
- Sosire în București, la orele 22,00-22,30, în funcție de trafic.
Tariful include:
- Transport cu autocar;
- 2 nopți de cazare cu mic dejun inclus, camere spre Palatul Culturii, la HOTELUL MOLDOVA*** din Iași (https://www.hotelmoldovaiasi.ro/) (acces gratuit la piscină, saună, zonă de fitness etc.);
- Vizitele obiectivelor incluse în program (concepție și organizare): Iași: Biblioteca Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi”, Sala Pașilor Pierduți cu 19 picturi murale ale lui Sabin Bălașa din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, Parcul Copou, Biserica ”Sfântul Nicolae Domnesc”-opțional, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi-opțional, Catedrala Romano-Catolică ”Adormirea Maicii Domnului”-opțional, Catedrala Episcopală ”Sfânta Fecioară Maria, Regină”-opțional, Catedrala Mitropolitană cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”-piesă de teatru/spectacol de operă/vizită-opțional, Bulboaca (Castelul Mimi-tur vinicol classic-vizită beciuri și degustare de vinuri), Chișinău (tur pietonal ghidat-Km 0, Primăria, Scuarul Eminescu, Sala cu Orgă, Teatrul Mihai Eminescu, Parcul Ștefan Cel Mare, Președinția, Parlamentul, Teatrul de Operă și Balet, Monumentul Ștefan cel Mare, Parcul Catedralei, cumpărături la magazinele de vinuri și la cele ale bomboanelor Bucuria), Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni;
- Servicii foto;
- Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
- Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.
Tariful nu include:
- Cheltuielile personale;
- Taxă vizitare Biblioteca Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi”: 15 lei/persoană;
- Taxă vizitare fiecare dintre cele 4 muzee din Palatul Culturii (Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu”): 20 lei/adult, 10 lei/pensionar, 5 lei/elev, student sau 60 lei/adult, 30 lei/pensionar, 15 lei/elev, student, vizita tuturor celor 4 muzee din Palat;
- Taxă vizitare ceasul din Turnul Palatului Culturii: 30 lei/adult, 15 lei/pensionar, 7,5 lei/elev, student;
- Taxă vizitare Muzeul ”Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”: 8 lei/persoană pentru grup sau 10 lei/adult, 6 lei/pensionar, 2 lei/elev, student, în mod individual, taxă ghidaj în mod individual, 20 lei/persoană;
- Taxă vizitare Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași: 20 lei/adult, 5 lei/pensionar, elev, student;
- Bilet piesă de teatru/spectacol de operă la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”: aproximativ 55-100 lei/persoană, depinde de categoria biletului și de spectacol (teatru/operă);
- Tur vinicol classic la Castelul Mimi: 450 lei moldovenești/persoană (aproximativ 115 lei românești);
- Taxă tur pietonal ghidat al orașului Chișinău: 12 lei/persoană;
- Taxă vizitare Muzeul de Sit Arheologic Cucuteni: 12 lei/adult, 6 lei/pensionar, 3 lei/elev, student.
MODALITATEA DE PLATĂ:
- În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei: contact@nuibaihailadrum.ro, fie un mesaj pe WhatsApp/SMS pe numărul de telefon al firmei: 0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.
- După ce primiți confirmarea rezervării și contractul, puteți efectua plata avansului de 600 de lei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi.
- DATA LIMITĂ DE PLATĂ A AVANSULUI este 15 APRILIE 2025, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.
- Renunțarea la excursie după data de 15 APRILIE 2025 implică pierderea avansului care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
- PLATA INTEGRALĂ a excursiei trebuie efectuată până la data de 5 MAI 2025. Renunțarea la excursie după data de 5 MAI 2025 implică pierderea întregii sume achitate care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
Grup minim: 30 de persoane
DOCUMENTE NECESARE CĂLĂTORIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA:
- Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova nu au nevoie de viză.
- Intrarea în Republica Moldova se face în baza paşaportului valabil cel puţin 3 luni de la data intrării sau a cărţii de identitate românești valabilă.
- Perioada maximă de ședere pe teritoriul Republicii Moldova pentru deținătorii de pașapoarte și cărți de identitate valabile este de 90 de zile într-un interval de 6 luni.
Mai multe detalii găsiți aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3739#827
Alte informații:
- Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
- Tarifele de intrare la obiectivele turistice din Republica Moldova se achită în moneda națională-leu moldovenesc (MDL) și se pot modifica de către autoritățile locale;
- Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
- În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști din motive independente de agenția noastră de turism, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, cu acceptul acestora, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate;
- Repartizarea locurilor în autocar se face începând cu cea de a doua banchetă, în ordinea înscrierilor și achitării excursiei;
- Există posibilitatea servirii mesei pe traseul Iași-București și în Iași, în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.