LA PAS PRIN IAȘI

1-3 NOIEMBRIE 2024

 

Iașiul, indiferent cum este numit, ”Orașul celor 7 coline”, ”Orașul celor 100 de biserici” sau ”Orașul marilor iubiri”, este unul dintre cele mai frumoase din România, un oraș cu farmec, un oraș elegant dar misterios în același timp, un loc unde, în Preistorie înflorea binecunoscuta Cultură Cucuteni, un oraș care de-a lungul timpului a fost capitala Moldovei și a Principatelor Unite, un oraș deschizător de drumuri, aici regăsindu-se primul Teatru Național din România-declarat cel mai frumos din țară în prezent, prima Grădină Botanică și prima Universitate din România, un oraș al marelui poet Mihai Eminescu (Parcul Copou și Teiul lui Eminescu), un oraș cu clădiri somptuoase (Palatul Culturii-cel mai cunoscut și spectaculos din punct de vedere arhitectural), cu o Piață a Unirii unde s-a născut România în pași de Hora Unirii, cu o viață religioasă de excepție marcată de numeroasele biserici (Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi-superbă dantelărie în piatră care găzduiește mormintele mai multor personalități) și povestea poate continua la nesfârșit. Sunt tot atâtea motive care stau la baza acestui circuit în Iași, de care ne vom îndrăgosti iremediabil și în care vom reveni cu plăcere pentru noi experiențe vibrante și descoperiri.

TRASEUL va fi următorul: București-RÂMNICU SĂRAT (Ansamblul Brâncovenesc-Casa Domnească (Muzeul Municipal Octavian Moșescu), Biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”)-IAȘI (tur pietonal ghidat de oraș, Palatul Culturii (Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu”)-opțional, Biserica ”Sfântul Nicolae Domnesc”-opțional, Muzeul ”Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”-opțional, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi-opțional, Catedrala Romano-Catolică ”Adormirea Maicii Domnului”-opțional, Catedrala Episcopală ”Sfânta Fecioară Maria, Regină”-opțional, Catedrala Mitropolitană,  Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”-piesă de teatru/vizită)-RUGINOASA (Palatul/Muzeul Memorial ”Alexandru Ioan Cuza”, Biserica Domnească)- București (aprox. 900 km).

Tarif: 1035 lei/persoană (loc în cameră dublă)

  1315 lei/persoană (loc în cameră single)

ZIUA I-1 NOIEMBRIE (VINERI): București-RÂMNICU SĂRAT (Ansamblul Brâncovenesc-Casa Domnească (Muzeul Municipal Octavian Moșescu), Biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”)-IAȘI (aprox. 400 km)

  • Ora 6,00-plecare din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.50.
  • VIZITĂ ANSAMBLUL BRÂNCOVENESC DIN RÂMNICU SĂRAT, alcătuit din Biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și Casa Domnească ce găzduiește Muzeul Municipal ”Octavian Moșescu”.
  • ANSAMBLUL BRÂNCOVENESC DE LA RÂMNICU SĂRAT cuprindea, la început, o mănăstire și o curte administrativă/domnească, începute în timpul lui Constantin Brâncoveanu și completate timp de mai multe secole, fortificate ulterior, construite în perioada 1691-1697. BISERICA CU HRAMUL ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI” a fost construită din piatră și înconjurată de ziduri, cu un important rol strategic de-a lungul timpului, iar pictura le aparține lui Constantinos și lui Pârvu Mutu. După anul 1990 au început restaurările atât în cazul bisericii cât și în cazul CURȚII DOMNEȘTI unde, din anul 2007, s-au mutat câteva expoziții de bază ale Muzeului din Râmnicu Sărat, SECȚIA DE ARTĂ PLASTICĂ ȘI SECȚIA DE ETNOGRAFIE, ambele cuprinzând un patrimoniu valoros și diversificat.
  • Timp liber pentru cină (lângă hotel se află Ansamblul urbanistic Palas ce cuprinde shopping mall, shopping street etc., vis-a-vis se află strada pietonală din Centrul Istoric cu numeroase terase și restaurante).

Ziua II-2 NOIEMBRIE (SÂMBĂTĂ): IAȘI (tur pietonal ghidat de oraș, timp liber pentru vizitele diverselor obiective turistice din oraș, prânz și cină)

  • Mic dejun.
  • TUR PIETONAL GHIDAT AL ORAȘULUI IAȘI (https://iasi.travel/ro/), timp de aproximativ 2 ore. Acesta va cuprinde: Piața Unirii-Strada Cuza Vodă-Filarmonica de Stat Moldova Iași-Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” și Opera Națională Română Iași-Palatul Roznovanu (Primăria Municipiului Iași)-Catedrala Mitropolitană (moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva)-Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi-Catedrala Romano-Catolică ”Adormirea Maicii Domnului”-Catedrala Episcopală ”Sfânta Fecioară Maria, Regină”-Piața Palatului Culturii cu statuia lui Ștefan cel Mare.
  • TIMP LIBER PENTRU VIZITELE DIVERSELOR OBIECTIVE TURISTICE DIN ORAȘ, PENTRU PRÂNZ ȘI CINĂ.
  • Pentru vizite vă propunem, la alegere, obiectivele turistice situate în imediata apropiere a Hotelului Moldova, acesta fiind amplasat vis-a-vis de Palatul Culturii și de Centrul Istoric, unde se concentrează cele mai cunoscute atracții turistice ale orașului.
  • PALATUL CULTURII este emblema arhitecturală și simbolul Iașiului, fiind construit în perioada 1906-1925 pe locul Palatului Domnesc, în stil neogotic flamboyant. Clădirea reflectă spiritul palatelor regale din Europa de Vest, cu holuri triumfale decorate cu mozaicuri în paviment, săli foarte mari și o bogată decorațiune heraldică murală. În turnul central (care se vizitează) se află orologiul format din 8 clopote care reproduc, din oră în oră, linia melodică ”Hora Unirii”, amintind de unirea Moldovei cu Țara Românească. Cea mai impresionantă încăpere este Sala Voievozilor. În prezent, Palatul găzduiește 4 muzee extrem de valoroase precum și expoziții temporare. Cele 4 muzee sunt: MUZEUL DE ISTORIE AL MOLDOVEI, MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI, MUZEUL DE ARTĂ, MUZEUL ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII ”ȘTEFAN PROCOPIU”. În fața Palatului se află impozanta STATUIE A LUI ȘTEFAN CEL MARE (1883), opera sculptorului francez Emmanuel Fremiet.
  • BISERICA ”SFÂNTUL NICOLAE DOMNESC” a fost construită în perioada 1491-1492 de Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei, în stil moldovenesc, fiind cunoscută drept cea mai veche biserică din Iași. Cărturarul Dosoftei a fost primul Mitropolit al Moldovei care a locuit în chiliile mănăstirii unde a întemeiat și o tipografie. De-a lungul timpului a găzduit una dintre cele mai renumite școli din Moldova. Mobilierul și obiectele de cult din biserică au fost donate de către familia regală a României.
  • MUZEUL ”SFÂNTUL IERARH DOSOFTEI-MITROPOLITUL” se ocupă de literatura română veche și este găzduită de cea mai veche casă din Iași-Casa cu Arcade. Aici se găsesc exponate unicat precum un manuscris slavon (1350-1380), prima tipăritură din țara noastră-Liturghierul lui Macarie (1508) etc..
  • MĂNĂSTIREA SFINȚII TREI IERARHI a fost ctitorită de domnul Moldovei Vasile Lupu și construită în perioada 1635-1639. Faima monumentului este dată de sculptura în piatră a zidurilor exterioare care acoperă ca un veșmânt brodat pereții exteriori ai bisericii. Această sculptură rememorează vechile crestături în lemn și broderii populare românești, la care se adaugă motive de inspirație orientală și occidentală. În pronaos sunt se află osemintele membrilor familiei lui Vasile Lupu, ale lui Dimitrie Cantemir și ale lui Alexandru Ioan Cuza.
  • CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI” a fost construită în perioada 1782-1789 în stil baroc, având 3 altare din marmură și o orgă adusă din Austria în anul 1904.
  • CATEDRALA EPISCOPALĂ ”SFÂNTA FECIOARĂ MARIA, REGINĂ” este cea mai mare biserică romano-catolică din Iași și a fost construită în perioada  1992-2005, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală. Se remarcă prin forma circulară, cu o cruce înaltă de 10 metri în vârf, în partea centrală a cupolei. În interior se remarcă mozaicurile de pe balustrada balconului și de pe peretele altarului.
  • CATEDRALA MITROPOLITANĂ. Prima piatră de temelie a fost pusă în anul 1833, lucrările fiind întrerupte timp de 40 de ani și reluate în anul 1880, construită în stil neoclasic, cu influențe ale Renașterii italiene. Este pictată de renumitul Gheorghe Tătărăscu, cu influențe renascentiste. La sfințirea catedralei din anul 1897 au participat Regina Elisabeta și Regele Carol I, ei fiind cei care au înzestrat catedrala cu vitralii și obiecte de cult valoroase. Catapeteasma, de o măiestrie artistică deosebită, a fost executată la Kiev. Este una dintre cele mai vizitate biserici de către pelerini și turiști datorită faptului că aici se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai amplu pelerinaj anual desfășurându-se aici în perioada 10-15 octombrie. Muzeul Mitropolitan din subsolul Catedralei oferă o experiență de neuitat în cele 7 săli tematice ale sale.
  • PIESĂ DE TEATRU LA TEATRUL NAȚIONAL ”VASILE ALECSANDRI”/VIZITA TEATRULUI. La momentul postării acestui circuit, nu se cunoaște programul pieselor de teatru din luna noiembrie, așa că, în funcție de acest program, vom viziona o piesă de teatru sau, în funcție de programul repetițiilor de pe scena teatrului/operei, vom încerca o vizită a acestuia.
  • TEATRUL NAȚIONAL ”VASILE ALECSANDRI” este considerat cel mai frumos din România și printre cele mai frumoase din lume, o veritabilă bijuterie arhitectonică și a fost înființat în anul 1840. A fost construit pe locul vechii primării fiind considerat cel mai vechi din țară. Arhitecții au fost austrieci și au construit teatrul din Iași pe modelul celui de la Viena, cu foaiere somptuoase, marmură și oglinzi, sală de spectacole de o frumusețe impresionantă cu 740 de locuri, dispuse în lojă, stal și balcon, scară regală, bogăția ornamentației rococo și reprezentările sculpturale, impresionantul candelabru.

Ziua III-3 NOIEMBRIE (DUMINICĂ): IAȘI-RUGINOASA (Palatul/Muzeul Memorial ”Alexandru Ioan Cuza”, Biserica Domnească)- București (aprox. 500 km)

  Mic dejun.

– VIZITĂ PALATUL ALEXANDRU IOAN CUZA ȘI BISERICA DOMNEASCĂ, DE LA RUGINOASA.

  • PALATUL/MUZEUL MEMORIAL ”ALEXANDRU IOAN CUZA” DE LA RUGINOASA a fost construit în anul 1804 la inițiativa vistiernicului Săndulache Sturdza, având un arhitect vienez care a ridicat aici o reședință luxoasă, în stil neoclasic. Ulterior, în anul 1847, logofătul Costache Sturdza o transformă după arhitectura stilului gotic, adăugând și un parc, cu alei, cu vegetație exotică, cu iaz, o construcție asemănătoare Palatului de la Miclăușeni. În anul 1862 a fost cumpărat de către Alexandru Ioan Cuza, renovându-l integral și transformându-l în reședință de vară, Doamna Elena Cuza ocupându-se de mobilarea și decorarea încăperilor ca și de amenajarea grădinii și a acareturilor. A fost restaurat de mai multe ori de-a lungul timpului, ultima dată în perioada 2008-2013. Circuitul expozițional este organizat pe două etaje și încearcă să reconstituie atmosfera Palatului de la Ruginoasa la mijlocul secolului al XIX-lea când a fost locuit de familia Cuza.
  • BISERICA DOMNEASCĂ DE LA RUGINOASA a fost ridicată tot de vistiernicului Săndulache Sturdza care a construit și palatul, în anul 1811, alături de soția sa, Ecaterina. Arhitectura este în stil neoclasic târziu, pictată în anul 1818 de zugravul Balomir. Aici a fost înmormântat pentru o perioadă de timp Alexandru Ioan Cuza, împreună cu mama și fiii săi.
  • Prânz pe traseul spre București.
  • Sosire în București, la orele 22,00-22,30, în funcție de trafic.

Tariful include:

  • Transport cu autocar;
  • 2 nopți de cazare cu mic dejun inclus, camere spre Palatul Culturii, la HOTELUL MOLDOVA*** din Iași (https://www.hotelmoldovaiasi.ro/) (acces gratuit la piscină, saună, zonă de fitness etc.);
  • Vizitele obiectivelor incluse în program: Ansamblul Brâncovenesc-Casa Domnească (Muzeul Municipal Octavian Moșescu), Biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”), din Râmnicu Sărat, Tur pietonal ghidat de oraș al orașului Iași, Palatul Culturii (Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu”)-opțional, Biserica ”Sfântul Nicolae Domnesc”-opțional, Muzeul ”Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”-opțional, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi-opțional, Catedrala Romano-Catolică ”Adormirea Maicii Domnului”-opțional, Catedrala Episcopală ”Sfânta Fecioară Maria, Regină”-opțional, Catedrala Mitropolitană,  Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”-piesă de teatru/vizită, toate din Iași, Palatul/Muzeul Memorial ”Alexandru Ioan Cuza” și Biserica Domnească, de la Ruginoasa;
  • Servicii foto;
  • Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
  • Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.

Tariful nu include:

  • Cheltuielile personale;
  • Taxă vizitare Ansamblul Brâncovenesc de la Râmnicu Sărat: 5 lei/adult, 3 lei/copil, student;
  • Taxă vizitare fiecare dintre cele 4 muzee din Palatul Culturii (Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu”): 20 lei/adult, 10 lei/pensionar, 5 lei/elev, student sau 60 lei/adult, 30 lei/pensionar, 15 lei/elev, student, vizita tuturor celor 4 muzee din Palat;
  • Taxă vizitare ceasul din Turnul Palatului Culturii: 16 lei/adult, 8 lei/pensionar, 4 lei/elev, student;
  • Taxă tur pietonal ghidat al orașului Iași: 15 lei/persoană pentru grup de peste 30 de persoane;
  • Taxă vizitare Muzeul ”Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”: 8 lei/persoană pentru grup sau 10 lei/adult, 6 lei/pensionar, 2 lei/elev, student, în mod individual, taxă ghidaj în mod individual, 20 lei/persoană;
  • Taxă vizitare Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași: 20 lei/adult, 5 lei/pensionar, elev, student;
  • Bilet piesă de teatru la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”, categoria I: 55 lei/persoană;
  • Taxă vizitare Palatul/Muzeul Memorial ”Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa: 20 lei/adult, 10 lei/pensionar, 5 lei/elev, student, 60 lei/taxă ghidaj grup constituit din minim 10 persoane și maxim 20 de persoane.

MODALITATEA DE PLATĂ:

  • În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei: contact@nuibaihailadrum.ro, fie un SMS pe numărul de telefon al firmei: 0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.
  • După ce primiți confirmarea rezervării și contractul, puteți efectua plata avansului de 500 de lei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi.
  • DATA LIMITĂ DE PLATĂ A AVANSULUI este 25 SEPTEMBRIE 2024, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.
  • Renunțarea la excursie după data de 25 SEPTEMBRIE 2024 implică pierderea avansului care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
  • PLATA INTEGRALĂ a excursiei trebuie efectuată până la data de 15 OCTOMBRIE 2024. Renunțarea la excursie după data de 15 OCTOMBRIE 2024 implică pierderea întregii sume achitate care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
  • Dacă din diverse motive independente de agenția noastră de turism (modificarea restricțiilor privind excursiile de către autoritățile competente etc., îmbolnăvirea turistului etc.) nu se formează grupul minim de turiști, plată efectuată va fi transferată la o altă excursie aleasă de dvs.. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate.

Grup minim: 30 de persoane

Alte informații:

  • Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
  • Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
  • În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie;
  • Există posibilitatea servirii mesei pe traseul dus-întors, București-Iași, în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.