NICOPOLIS AD ISTRUM ȘI MUZEE LOVECH
23 AUGUST 2025 (SÂMBĂTĂ)
Haideți să vizităm împreună două zone turistice din Bulgaria încărcate de istorie, evenimente din trecut reflectate în obiectivele turistice extrem de valoroase din prezent, respectiv, Orașul antic Nicopolis Ad Istrum-unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din această țară, ca și pitorescul oraș Lovech, cu o arhitectură veche, foarte bine conservată și muzee care de care mai atractive. Este o excursie de relaxare și ”încărcare a bateriilor” pentru a face față cu succes încă unei săptămâni de lucru, agitată și stresantă, până la următoarea noastră călătorie!
PLECAREA se face la ora 6.00 din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.50.
SOSIREA în București se va face la orele 21.30-22.00, în funcție de trafic și de vamă.
TRASEUL va fi următorul: București-Giurgiu-Ruse-Nicopolis ad Istrum (vizita sitului arheologic-ruinele orașului fondat de Împăratul Roman Traian)-Lovech (Cetatea Hisarya, Podul acoperit, Biserica Sveta Bogoroditsa, Muzeul Etnografic, Vechea Baie Publică ”Deli Hamam”, timp liber pentru prânz și suveniruri)-Bucureşti (aprox. 500 km).
TARIF: 210 lei/persoană
- NICOPOLIS AD ISTRUM, numit orașul victoriei la Dunăre, foarte bine conservat și păstrat până în zilele noastre, a fost fondat de către împăratul roman Traian în onoarea victoriei sale asupra dacilor din anii 101-106. Avea o formă octogonală, fiind descoperite rămășițe ale canalizării, ale încălzirii în pardoseală, ale pieței centrale, apeductelor, teatrului, băii publice, magazinelor și clădirilor publice. Zidurile fortificate, cu o înălțime de 8 metri au fost ridicate în secolul al doilea. Se presupune că orașul antic a fost distrus la începutul secolului al VII-lea, la un atac al avarilor.
- ORAȘUL LOVECH este unul dintre cele mai vechi și interesante orașe ale Bulgariei, este o capsulă a timpului, care îmbină în mod armonios istoria, cultura și natura, ce-ți oferă plimbări relaxante pe străduțele pietruite, mărginite de case tradiționale, fermecătoare, de magazine cu suveniruri, de cafenele și restaurante unde putem savura preparate locale.
- Orașul Lovech este dominat de FORTĂREAȚA DE PE DEALUL HISARYA construită în timpul Primului Imperiu Bulgar și locuită de-a lungul timpului (secolele III-XVII) de traci, romani, bizantini, bulgari și turci. În timpul celui de Al doilea Imperiu Bulgar a fost unul dintre principalele centre administrative, militare și spirituale ale Bulgariei medievale. A fost declarată monument cultural de importanță națională.
- O altă atracție a orașului, cu o arhitectură deosebită, este PODUL ACOPERIT de peste râul Osam, construit de renumitul arhitect bulgar Ficeto în perioada 1872-1874, în prezent găzduind cafenele, restaurante și magazine de suveniruri, gustoasa înghețată fiind recomandată în orice anotimp! Numit ”Strada meșteșugarilor”, în prezent este simbolul orașului Lovech care leagă orașul vechi de cel nou. Aici întâlnim diverși meșteșugari care fac demonstrații legate de modul în care se obțin diverse produse precum broderiile, costumele populare, iile, obiectele din lemn, din ceramică, bijuteriile, obiectele gravate, cele din piele și din pâslă etc..
- Pe drumul spre cetate vom întâlni valoroasa BISERICĂ SVETA BOGORODITSA construită în anul 1834, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ce păstrează, pe alocuri, picturile originale.
- MUZEUL ETNOGRAFIC este considerat perla orașului Lovech, fiind găzduit de casele ce datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea și care au aparținut celor două personalități ale orașului, revoluționarul Drasov și muzicianul Rashov. Prima casă reconstituie viața acestei familii din acea perioadă expunând mobilier, obiecte, bucătărie, inclusiv pivnița casei ce adăpostește butoaie uriașe de vin. Cea de a doua casă a fost ridicată în anul 1835 și prezintă o bucătărie simplă cu scaune și obiecte din porțelan, îmbrăcămintea și meșteșugurile specifice acelei familii precum și camera cu obiectele personale ale donatorului casei, Rashov.
- BĂILE PUBLICE VECHI ”DELI HAMAM” au fost amenajate în secolul al XVI-lea și transformate, în prezent, într-un muzeu unic, modern și surprinzător dedicat apei, prin folosirea efectelor multimedia speciale, a experiențelor interactive, recondiționate recent cu fonduri europene. Clădirea are o formă interesantă, circulară, cu trei domuri suprapuse. Au fost declarate monument cultural și de arhitectură de importanță națională, fiind considerat ultimul hamam otoman funcțional din Bulgaria. Putem urmări documentare dedicate istoriei locului, putem observa sistemul original de încălzire în pardoseală, prin podeaua din sticlă, sisteme autentice de alimentare cu apă, vechile bazine, fântâni, jgheaburi, ecrane de apă pe care sunt proiectate scene din vechiul Lovech, apă mișcătoare sub pașii noștri datorită efectelor multimedia, ecrane tactile prin intermediul cărora vom afla cum era folosită apa în diferite epoci etc.. Aici, istoria întâlnește tehnologia, iar apa prinde viață sub ochii noștri în moduri complet neașteptate. Acesta este primul muzeu virtual al apei de acest fel din Europa, unde, cu ajutorul tehnologiilor multimedia inovatoare, vom simți cum apa își spune secretele. Una dintre cele mai interesante atracții din muzeu este locomotiva cu aburi restaurată, de la începutul secolului al XX-lea, care era folosită pentru încălzirea apei, o adevărată bijuterie pentru iubitorii de tehnologie retro.
TARIFUL INCLUDE:
• Transport cu autocar/midiautocar/microbuz;
• Vizitele obiectivelor incluse în program (concepție și organizare): Orașul antic Nicopolis ad Istrum, Lovech (Cetatea Hisarya, Podul acoperit, Biserica Sveta Bogoroditsa, Muzeul Etnografic, Vechea Baie Publică ”Deli Hamam”);
• Servicii foto;
• Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
• Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.
TARIFUL NU INCLUDE:
- Cheltuielile personale;
- Taxă vizitare Nicopolis ad Istrum: 10 leva/adult, 5 leva/adult, 15 leva/familie (2 adulți și maxim 3 copii cu vârste cuprinse între 7-18 ani);
- Taxă vizitare Cetatea din Lovech: 4 leva/adult, 2 leva/student, pensionar, 2 leva/ persoană, grup mai mare de 15 persoane;
- Taxă vizitare Muzeul Etnografic: 6 leva/adult, 4 leva/student, pensionar, 3 leva/grup de minim 20 de persoane, 12 leva/familie (2 adulți și maxim 3 copii);
- Taxă vizitare Vechea Baie Publică ”Deli Hamam”: 6 leva/adult, 3 leva/student, pensionar, 3 leva/grup de peste 15 persoane, 9 leva/familie (2 adulți și un copil cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani).
- Asigurarea medicală de călătorie (opțională pentru călătoriile de o zi).
MODALITATEA DE PLATĂ:
În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei: contact@nuibaihailadrum.ro, fie un mesaj pe WhatsApp/SMS pe numărul de telefon al firmei: 0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru, la adresa: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.
După ce primiți confirmarea rezervării și vă dați acordul cu privire la toate detaliile excursiei, prezentul program fiind parte integrantă din Contractul cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice (https://nuibaihailadrum.ro/…/contract-avocat-2024.pdf), puteți efectua plata integrală a excursiei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.
Renunțarea la excursie cu 10 zile înainte de data excursiei implică pierderea sumei achitate, care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
Grup minim: 35 de persoane
DOCUMENTE NECESARE CĂLĂTORIEI:
– CHIAR DACĂ ROMÂNIA ȘI BULGARIA AU INTRAT ÎN SPAȚIUL SCHENGEN, TOATE PERSOANELE CARE TREC GRANIȚA ACESTOR ȚĂRI TREBUIE SĂ AIBĂ ASUPRA LOR DOCUMENTELE NECESARE CARE LE DEMONSTREAZĂ IDENTITATEA. SE FAC VERIFICĂRI PRIN SONDAJ ALE ACESTOR DOCUMENTE.
– Cetăţenii români pot călători pe teritoriul Bulgariei în baza paşaportului simplu, a pașaportului simplu electronic, a pașaportului temporar sau a cărţii de identitate, toate aceste documente aflate în termen de valabilitate;
– În cazul cetățenilor de altă naționalitate, pașaport valabil cel puțin 6 luni de la data plecării sau carte de identitate valabilă+alte documente specifice (în funcție de naționalitate);
– Firma nu răspunde în cazul refuzului autorităților de la punctele de frontieră de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu;
– Conform legislației în vigoare, minorii cetățeni români pot călători în străinătate numai însoțiți de o persoană fizică majoră, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali. Cetățeanul minor român trebuie să fie titular al unui document de călătorie individual (pașaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) și poate fi însoțit de:
• ambii părinți;
• doar de unul dintre părinți care prezintă o declarație a celuilalt părinte din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
• doar de unul dintre părinți, dacă părintele însoţitor face dovada faptului ca minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
• altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă certificatul de cazier judiciar şi o declarație a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia.
• Mai multe detalii găsiți aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3677#806
ALTE INFORMAȚII:
• Tarifele de intrare la obiectivele turistice din Bulgaria se achită în moneda națională-LEVA și se pot modifica de către autoritățile locale;
• Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
• În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști din motive independente de agenția noastră de turism, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, cu acceptul acestora, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate;
• Repartizarea locurilor în autocar se face începând cu cea de a doua banchetă, în ordinea înscrierilor și achitării excursiei;
• Se acordă reduceri pentru clienții fideli;
• Copiii până la vârsta de 6 ani plătesc 85% din tariful excursiei;
• Există posibilitatea servirii mesei în zona vizitată (Lovech), în cadrul unităților de alimentație publică (restaurante, terase etc.), în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.