TIMIȘOARA-CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ
17-19 NOIEMBRIE 2023
Timișoara, numită și Mica Vienă, datorită clădirilor de patrimoniu în stil baroc și Seccesion, piețelor și parcurilor sale, dar și istoriei sale îndelungate, a fost aleasă drept Capitală Culturală Europeană pentru anul 2023. Sunt tot atâtea motive pentru care am ales să organizăm o excursie în acest minunat și surprinzător oraș, pentru a ne bucura de toate aceste obiective turistice ce o caracterizează, ca și de evenimentele desfășurate cu această ocazie. În plus, pe traseul nostru spre și dinspre Timișoara, vom vizita Cetatea Câlnic-un monument UNESCO atipic, Cetatea Alba Carolina-o lecție de istorie și turism, precum și Salina Turda-una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din lume. Așadar, vă așteptăm împreună cu noi să cunoaștem un oraș, Timișoara, șarmant și cosmopolit.
Plecarea se face la ora 6.00 din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.45.
Traseul va fi următorul: Bucureşti-Pitești-Râmnicu Vâlcea-Câlnic (Cetatea Câlnic-Patrimoniu UNESCO)-Alba Iulia (Cetatea Alba Carolina, timp liber pentru prânz)-Timișoara (tur pietonal de oraș, ghidat: Castelul Huniade, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română, Piața Libertății, Piața Sfântu Gheorghe, Bastionul Maria Theresia, Piața Unirii (vizită Muzeul Național de Artă (Palatul Baroc) – opțional, EXPOZIȚIA ”BRÂNCUȘI: surse românești și perspective universale” – opțional, Domul Romano-Catolic, Catedrala Episcopală Ortodoxă Sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Palatul Miksa Steiner (Casa de turtă dulce)), Piața Victoriei (Opera, Palatul Jakab Löffler, Casa cu flori, Turnul Pepinieră)) – Turda (Salina Turda) – Bucureşti (aprox. 1300 km).
Tarif: 995 lei/persoană (cazare în cameră dublă)
1285 lei/persoană (cazare în cameră single)
Ziua I-17 noiembrie (vineri): Bucureşti-Pitești-Râmnicu Vâlcea-Câlnic (Cetatea Câlnic-Patrimoniu UNESCO)-Alba Iulia (Cetatea Alba Carolina, timp liber pentru prânz)-Timișoara (aprox. 600 km)
- Ora 6,00-plecare din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.45.
- Vizită Cetatea Câlnic (Patrimoniu UNESCO)-este una dintre cele mai vechi cetăţi din Transilvania, ridicată în jurul anului 1200. Din incintă fac parte o capelă, un donjon cu trei etaje-Turnul Siegfried (1270-1272), două turnuri de pază, un muzeu. În secolele XV-XVI a fost amenajată ca cetate ţărănească, construindu-se o centură exterioară de ziduri.
– Vizită și prânz în Cetatea Alba Carolina. Cetatea este impresionantă atât prin elementele decorative cât şi prin frumuseţea celor şase porţi ale fortificaţiei care sunt unice în toată arhitectura militară europeană. Dintre cele şase porţi s-au mai păstrat până în zilele noastre doar trei în forma iniţială, Poarta I, III şi IV, iar din poarta II se mai păstrează doar stâlpii laterali. Poarta a III-a este cea mai importantă şi mai impunătoare dintre porţile cetăţii care asigură intrarea în fortăreaţa propriu-zisă. Monumentală, poarta principală de intrare în fort reprezintă cel mai important ansamblu sculptural al cetăţii. Spre est, poarta este încoronată de statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea în timpul căruia s-a construit cetatea. Din turul nostru vor face parte și Obeliscul– închinat memoriei conducătorilor răscoalei de la 1784-1785; Catedrala Reîntregirii cunoscută şi sub numele de Catedrala Încoronării (aici au fost încoronaţi suveranii României Mari la data de 15 octombrie 1922) şi constituie expresia artistică a unităţii naţionale realizată prin actul din 1918; Catedrala Romano-Catolică-cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, îmbinând armonios elementele romanice cu cele gotice.
– Cazare Hotel Boavista**** în Timișoara (https://hotelboavista.ro/).
– Timp liber pentru cină.
Ziua II-18 noiembrie (sâmbătă): TIMIȘOARA-TUR PIETONAL DE ORAȘ, GHIDAT: Castelul Huniade, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română, Piața Libertății, Piața Sfântu Gheorghe, Bastionul Maria Theresia, Piața Unirii (vizită Muzeul Național de Artă (Palatul Baroc)-opțional, Domul Romano-Catolic, Catedrala Episcopală Ortodoxă Sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Palatul Miksa Steiner (Casa de turtă dulce)), Piața Victoriei (Opera, Palatul Jakab Löffler, Casa cu flori, Turnul Pepinieră)
- Mic dejun.
- Tur pietonal, ghidat, al Timișoarei.
TIMIȘOARA, un oraș cu o istorie bogată și îndelungată, atestat documentar încă din secolul al XIII-lea, nu întâmplător aleasă în anul 2023 Capitală Culturală Europeană, ne va încânta cu numeroasele sale clădiri cu arhitectură spectaculoasă, multe dintre ele renovate și transformate în adevărate bijuterii arhitecturale precum Casa de turtă dulce, Palatul Baroc, Domul Romano-Catolic etc., parte din programul nostru. Se adaugă piețe publice reamenajate, Piața Libertății, Piața Victoriei, Piața Unirii-cea mai cunoscută și spectaculoasă, pe care le vom descoperi la pas în traseul nostru pietonal. Iar multe dintre spațiile publice ale orașului sunt transformate în scene culturale unde se desfășoară diverse evenimente. Este un oraș al parcurilor și al florilor, de aceea Turnul Pepinieră ne va fi și el gazdă în turul nostru pietonal.
- Timp liber până seara pentru vizite muzee, lăcașe de cult, prânz, cină, plimbare, relaxare, suveniruri.
Ziua III-19 noiembrie (duminică): Timișoara-Turda (Salina Turda)-București (aprox. 750 km)
- Mic dejun.
- Vizită SALINA TURDA-poartă spre inima Transilvaniei, cel mai spectaculos subteran din lume, modelat de oameni, este printre puținele obiective turistice din România incluse în celebrul ghid de călătorii Michelin, primind două stele Michelin, din maximul de trei posibile, considerând-o ”modernă și surprinzătoare”. Din anul 1992 a fost deschisă pentru public ca obiectiv turistic, devenind, mai ales, după anul 2010, un adevărat muzeu al mineritului în sare, oferind experiențe turistice unice și inedite, sănătate, magie și spectacol, activități interactive precum: singura roată panoramică din lume care funcționează în subteran, liftul panoramic, Sala Crivacului-singurul utilaj de exploatare a sării din România, păstrat în locul în care a fost folosit, plimbare cu barca pe lacul din Mina Terezia, într-un cadru unic, în subteran, plus multe alte modalități de relaxare și agrement.
- Oprire pe drum pentru prânz;
- orele 20,00-21,00 ajuns Bucuresti.
Tariful include:
- Transport cu autocar;
- 2 nopți de cazare cu mic dejun inclus la Hotel Boavista**** din Timișoara (https://hotelboavista.ro/).
- Vizitele obiectivelor incluse în program: Cetatea Câlnic, Cetatea Alba Carolina-Alba Iulia, Timișoara-tur pietonal, ghidat, Salina Turda;
- Servicii foto;
- Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
- Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.
Tariful nu include:
- Cheltuielile personale;
- Taxă vizitare Cetatea Câlnic: 15 lei/adult, 10 lei/pensionar, elev, student;
- Taxă ghid local pentru turul pietonal de oraș: 15 lei/persoană;
- Taxă vizitare Salina Turda: 60 lei/adult, 30 lei/pensionar, copil, elev, student.
MODALITATEA DE PLATĂ:
- În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei – contact@nuibaihailadrum.ro, fie un SMS pe numărul de telefon al firmei-0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.
- După ce primiți confirmarea rezervării, puteți efectua plata avansului de 500 de lei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi.
- DATA LIMITĂ DE PLATĂ A AVANSULUI este 25 OCTOMBRIE 2023, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.
- Renunțarea la excursie după data de 25 OCTOMBRIE 2023 implică pierderea avansului care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
- PLATA INTEGRALĂ a excursiei trebuie efectuată până la data de 5 NOIEMBRIE 2023.
- SE FAC INSCRIERI IN CONTINUARE, CU PLATA INTEGRALÃ A EXCURSIEI LA DATA REZERVÃRII, ATÂTA TIMP CÂT VOR EXISTA CAMERE DISPONIBILE LA HOTEL.
- Dacă din diverse motive independente de agenția noastră de turism (modificarea restricțiilor privind excursiile de către autoritățile competente etc., îmbolnăvirea turistului etc.) nu se formează grupul minim de turiști, plată efectuată va fi transferată la o altă excursie aleasă de dvs.. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate.
Grup minim: 30 de persoane
Alte informații:
- Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
- Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
- În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie;
- Există posibilitatea servirii mesei pe traseul dus-întors, București-Timișoara, precum și în orașul Timișoara, chiar și la restaurantul hotelului unde suntem cazați, în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.