BRĂILA ȘI ÎMPREJURIMI
25-26 MAI 2024

 

Brăila, cu al său parfum de epocă, cu numeroasele sale monumente istorice ce reflectă fapte și întâmplări deosebite, pe care le vom afla de-a lungul turului nostru pietonal prin oraș, cu un peisaj dunărean pitoresc, de care ne vom bucura în timpul plimbării cu bărcile, într-o zonă naturală de excepție, Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, una dintre principalele atracții turistice ale zonei, toate acestea reprezintă premise favorabile și solide în scopul organizării unui circuit în această regiune, la care vă invităm împreună cu noi! Surpriza primei zile va fi CASA MEMORIALĂ ”ANA ASLAN”, deschisă recent pentru vizitare doar grupurilor organizate! Și pentru că o parte dintre obiectele ce i-au aparținut dnei Ana Aslan sunt expuse la Muzeul Brăilei ”Carol I”, îl vom include și pe acesta în programul nostru. Pe seară, vom asista la o piesă de teatru în elegantul teatru Maria Filotti-monument istoric. A doua zi vom vizita câteva obiective turistice reprezentative din Dobrogea, precum Lacul Iacobdeal, Basilica Paleocreștină de la Niculițel-monument unic în Europa și Cetatea Romano-Bizantină Dinogeția-tezaur argheologic și vom trece și pe renumitul pod suspendat de la Brăila.

Traseul va fi următorul: Bucureşti-Brăila (plimbare cu barca în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, Centrul de Vizitare al Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, tur pietonal ghidat de oraș (Casa Memorială ”Ana Aslan”, Muzeul Brăilei ”Carol I” (3 secții, inclusiv obiecte care au aparținut Anei Aslan), Casa Memorială ”Panait Istrati”-opțional), piesă de teatru la Teatrul Maria Filotti-monument istoric-UNESCO-opțional)-Podul suspendat de la Brăila-Lacul Iacobdeal-Niculițel (Basilica Paleocreștină)-Cetatea Romano-Bizantină Dinogeția-Măcin (Centrul Național de Informare și Promovare Turistică)-Bucureşti (aprox. 700 km).

Tarif: 545 lei/persoană (cazare în cameră dublă)
630 lei/persoană (cazare în cameră single)

Ziua I-25 mai (sâmbătă): Bucureşti-Brăila (plimbare cu barca în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, Centrul de Vizitare al Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, tur pietonal ghidat de oraș (Casa Memorială ”Ana Aslan”, Muzeul Brăilei ”Carol I” (3 secții, inclusiv obiecte care au aparținut Anei Aslan), Casa Memorială ”Panait Istrati”-opțional, timp liber pentru prânz, piesă de teatru la Teatrul Maria Filotti-monument istoric-UNESCO-opțional) (aprox. 250 km)
Ora 6,30-plecare din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 6.20.
Brăila-Plimbare cu barca în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, Centrul de Vizitare al Parcului Natural Balta Mică a Brăilei.
PARCUL NATURAL BALTA MICĂ A BRĂILEI s-a constituit în anul 2003 și ocupă o suprafață de 17.529 ha, fiind încadrat de-a lungul timpului în mai multe categorii de conservare, recunoscându-i-se valoroasa diversitate biologică de care dispune. Este ultimul vestigiu rămas în regim natural de inundație pe cursul inferior al Dunării, fiind format dintr-o salbă de 7 insule și ostroave dunărene mari ce cuprind atât habitate acvatice cât și terestre și 52 de lacuri permanente/sezoniere. Au fost identificate numeroase specii de floră și faună deosebite, de ordinul sutelor, fiind una dintre principalele atracții ale zonei, un adevărat univers ornitologic, la care se adaugă peisajele deosebite, asemănătoare celor din Delta Dunării. De-a lungul plimbării noastre cu bărcile pe canalele parcului natural, cu o durată de aproximativ 2,5 ore, ne vom delecta cu toate aceste peisaje specifice zonelor umede, vom fi copleșiți de măreția naturii, bucurându-ne de o zi în mijlocul acesteia, într-o zonă atât de valoroasă din punct de vedere turistic.

CENTRUL DE VIZITARE AL PARCULUI NATURAL BALTA MICĂ A BRĂILEI reprezintă un ”rezumat” al Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, completând informațiile obținute de-a lungul plimbării noastre cu bărcile, prin intermediul hărților, machetelor, panourilor informative, panourilor interactive, animalelor împăiate etc.. Vom putea achiziționa și diverse suveniruri cu specific local, care să ne amintească peste timp de vizita noastră în acest univers natural.

Tur pietonal ghidat de oraș și timp liber pentru prânz.
ORAȘUL BRĂILA, primul port maritim al Dunării, a fost în trecut un important nod comercial, faleza Dunării oferind un cadru natural pitoresc în prezent. Aici, ca urmare a istoriei zbuciumate ce și-a pus amprenta asupra vieții culturale și sociale a orașului, întâlnim numeroase clădiri de patrimoniu, muzee și case memoriale, unele dintre ele adevărate bijuterii arhitectonice, precum Muzeul Brăilei, Casa Memorială D. P. Perpessicius, Centrul Cultural Nică Petre, Casa Memorială Petre Ștefănescu Goangă, Teatrul Maria Filotti, Piața Traian, Parcul Monument, bisericile din Centrul vechi etc.. Este un oraș cosmopolit în care s-au întâmplat multe premiere naționale notabile, pe care le vom afla de-a lungul turului nostru pietonal și amintim doar două dintre ele, precum darea în funcțiune la Brăila a celui mai mare castel de apă din România, în anul 1912, cu o capacitate de 1200 metri cubi și prezența singurului izvor tămăduitor aflat în interiorul vreunui lăcaș de cult din România, respectiv în cadrul Bisericii grecești Buna Vestire. Orașul a dat lumii personalități în multe domenii, precum teatru, muzică, literatură, medicină, devenind mândria locuitorilor săi, dintre care amintim: Hariclea Darclée-una dintre cele mai mari soprane ale lumii, Ana Aslan-cea care a pus bazele primului institut de geriatrie din lume și a creat celebrele produse Gerovital, actrița Maria Filotti-una dintre cele mai mare actrițe ale României etc.. Sunt doar câteva repere ale plimbării noastre prin orașul dunărean, poveștile cunoscute și mai puțin cunoscute ale Brăilei urmând să le aflăm în excursia noastră.

CASA MEMORIALĂ ”ANA ASLAN”, o clădire monument istoric de patrimoniu, cu o vechime de 171 de ani, a fost inaugurată în septembrie 2022, inițiativa aparținând Fundației ”Ana Aslan”. Este casa unde valorosul om de știință s-a născut și și-a petrecut o parte a copilăriei iar actualul muzeu reconstituie acest univers. Foștii proprietari au conservat foarte bine clădirea, conservându-i elementele de originalitate, precum sobele de teracotă albă, ușile, parchetul etc.. În aceeași casă a mai locuit un nume de referință al Brăilei, Constantin C. Hepites, întemeietorul primei Farmacopee (manual de farmacie) din țara noastră.

MUZEUL BRĂILEI ”CAROL I” a fost înfiinţat în anul 1881 prin Decret semnat de Regele Carol I și conservă, restaurează şi valorifică patrimoniul cultural al judeţului Brăila, fiind o instituţie de cercetare precum și un centru cultural şi educaţional. În orașul Brăila, vizita acestui muzeu presupune un circuit care vizează 3 secții- Istorie, Artă și Memoriale, la cea din urmă regăsindu-se și obiecte ce i-au aparținut dnei Ana Aslan.

CASA MEMORIALĂ „PANAIT ISTRATI” (optional) era locul preferat de scriitorul român de origine greacă de unde contempla Dunărea și împrejurimile. S-au reconstituit aici momente importante din viața scriitorului, putând fi găsite obiectele sale personale precum și manuscrise, piese de mobilier, cărți cu autograf, fotografii personale etc.. Deși a avut o viață grea și tumultoasă, a lăsat în urma sa opere cunoscute și apreciate. În lucrările sale sunt descrise peisajele natale din zona Brăilei, cele mai cunoscute fiind ”Chira Chiralina” și ”Ciulinii Bărăganului”.

– Cazare Hotel Traian*** în Brăila (https://www.unita-turism.ro/m/hotel/braila/traian.html).

– Timp liber pentru cină.
– Piesă de teatru la Teatrul Maria Filotti-opțional.
TEATRUL MARIA FILOTTI, o adevărată bijuterie arhitecturală a orașului, are o tradiție de peste 150 de ani, fiind emblematic pentru Brăila, de o eleganță și o frumusețe aparte, declarat monument istoric și de arhitectură și inclus în albumul UNESCO. Cu o istorie fabuloasă, din anul 1969 primește numele marii actrițe Maria Filotti, care a debutat pe această scenă în anul 1905. Este un teatru de repertoriu alcătuit din piese ale dramaturgiei naționale și internaționale, pus în scenă de regizori valoroși. In foaierul teatrului este amenajată și o MINI-EXPOZIȚIE de costume de teatru, piese de mobilier recondiționate, obiecte personale și fotografii ale actriței Maria Filotti.

Ziua II-26 mai (duminică): Brăila-Podul suspendat de la Brăila-Lacul Iacobdeal-Niculițel (Basilica Paleocreștină)-Cetatea Romano-Bizantină Dinogeția-Măcin (Centrul Național de Informare și Promovare Turistică)-Bucureşti  (aprox. 450 km)
Mic dejun.
Vizită LACUL IACOBDEAL – este un lac antropic format într-o veche carieră de granit în anul 1930, cu o adâncime de aproximativ 30 de metri, cu sclipiri de smarald și o limpezime deosebită a apei, cu pereți și maluri abrupte, cu priveliști spectaculoase, ceea ce-i conferă un caracter de unicat.
Vizită BASILICA PALEOCREȘTINĂ DE LA NICULIȚEL – este considerată un monument unic în Europa, fiind descoperită în anul 1971. Este o criptă martirică de secol IV, pusă în valoare într-o clădire modernă, cu o pasarelă din sticlă și vitralii care îi înfățișează pe cei 4 martiri înhumați la Niculițel. Aici este organizat și un MUZEU cu obiectele descoperite în perimetrul basilicii.
Vizită CETATEA ROMANO-BIZANTINĂ DINOGEȚIA. Fortificația romană a fost sediul unor unități militare și ridicată în zona unor așezări daco-getice, de la care a preluat numele. De-a lungul timpului, a suferit numeroase transformări, iar cercetările arheologice au început în anul 1939. Din cetatea existentă în secolul al VI-lea se păstrează zidul de incintă, turnurile de apărare, ruinele unei bazilici, unor drumuri, unelte agricole și casnice.
Vizită CENTRUL NAȚIONAL DE INFORMARE ȘI PROMOVARE TURISTICĂ DIN MĂCIN – oferă informații despre obiectivele turistice din zonă precum și materiale de promovare a acestora.
PODUL SUSPENDAT DE LA BRĂILA, unul spectaculos pentru România, este al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale (1120 metri) și al lungimii (1974,30 metri), numit Golden Gate-ul de peste Dunăre.
Prânz în zonă.
orele 21,00-21,30 ajuns Bucuresti.

Tariful include:
Transport cu autocar;
1 noapte de cazare cu mic dejun inclus la Hotel Traian*** din Brăila (https://www.unita-turism.ro/m/hotel/braila/traian.html);
Vizitele obiectivelor incluse în program: plimbare cu barca în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, Centrul de Vizitare al Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, tur pietonal ghidat de oraș (Casa Memorială ”Ana Aslan”, Muzeul Brăilei ”Carol I” (3 secții, inclusiv obiecte care au aparținut Anei Aslan), Casa Memorială ”Panait Istrati”-opțional), piesă de teatru la Teatrul Maria Filotti-monument istoric-UNESCO-opțional)-Podul suspendat de la Brăila-Lacul Iacobdeal-Niculițel (Basilica Paleocreștină)-Cetatea Romano-Bizantină Dinogeția-Măcin (Centrul Național de Informare și Promovare Turistică);
Servicii foto;
Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.
Tariful nu include:
Cheltuielile personale;
Tarif plimbare cu barca în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei: 60 lei/persoană;
Taxă ghid local: 25 lei lei/persoană;
Taxă vizitare Muzeul Brăilei ”Carol I”: 6 lei/copil, student, pensionar, 10 lei adult, 20 lei ghidaj circuit cu cele 3 secții (Istorie, Artă și Memoriale);
Taxă vizitare Casa Memorială ”Panait Istrati”: 4 lei/adult, 2 lei/copil, pensionar;
Donație Casa Memorială ”Ana Aslan”-Brăila;
Bilet piesă de teatru la Teatrul Maria Filotti” din Brăila: 25-28 lei/persoană în funcție de locul în sală;
Taxă vizitare Lacul Iacobdeal: 5 lei/persoană;
Taxă vizitare Basilica Paleocreștină de la Niculițel: 10 lei/adult, 5 lei/elev, student, pensionar.

MODALITATEA DE PLATĂ:
În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei: contact@nuibaihailadrum.ro, fie un SMS pe numărul de telefon al firmei: 0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.
După ce primiți confirmarea rezervării, puteți efectua plata avansului de 300 de lei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi.
DATA LIMITĂ DE PLATĂ A AVANSULUI este 30 APRILIE 2024, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.
Renunțarea la excursie după data de 30 APRILIE 2024 implică pierderea avansului care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
PLATA INTEGRALĂ a excursiei trebuie efectuată până la data de 10 MAI 2024. Renunțarea la excursie după data de 10 MAI 2024 implică pierderea întregii sume achitate care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
Dacă din diverse motive independente de agenția noastră de turism (modificarea restricțiilor privind excursiile de către autoritățile competente etc., îmbolnăvirea turistului etc.) nu se formează grupul minim de turiști, plată efectuată va fi transferată la o altă excursie aleasă de dvs.. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate.
Grup minim: 30 de persoane
Alte informații:
Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie;
Există posibilitatea servirii mesei pe traseul dus-întors, București-Brăila, precum și în orașul Brăila, chiar și la restaurantul hotelului unde suntem cazați, în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.