BUJORI ENISALA ȘI ÎMPREJURIMI
3 MAI 2025 (SÂMBĂTĂ)
Dobrogea, o zonă minunată, unică la nivel național, amplasată între Dunăre și Marea Neagră, găzduiește o multitudine de obiective turistice ce merită a fi vizitate. În excursia noastră de sâmbătă am ales doar câteva dintre acestea, legate și de anotimpul în care ne aflăm, respectiv primăvara cu alaiul său de flori, în speță, BUJORII DOBROGENI, care îmbracă zona în straie roșii și crează un peisaj spectaculos. Diversitatea atracțiilor turistice din această regiune ne-a oferit de fiecare dată posibilitatea alegerii, astfel că, în acest caz, vom vizita Muzeul de Artă din Topalu-cel mai valoros muzeu rural din România, Mănăstirea Uspenia-o biserică ortodoxă de rit vechi și Gospodăria țărănească din Enisala-reprezentativă pentru arhitectura tradițională din nordul Dobrogei.
Plecarea se face la ora 6.00 din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.50.
Sosirea în București se va face la orele 20.00-20.30, în funcție de trafic.
TRASEUL va fi următorul: Bucureşti-Topalu (Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”)-Slava Rusă (Mănăstirea Uspenia)-Enisala (Gospodăria țărănească conservată in situ, Rezervația naturală Dealul Bujorului)-Bucureşti (aprox. 600 km).
Tarif: 210 lei/persoană
- REZERVAȚIA NATURALĂ DEALUL BUJORULUI este o zonă ce oferă un spectacol coloristic specific primăverii, de la verdele crud al ierbii mătăsoase la verdele închis al pădurii cu arbori seculari de stejar și o multitudine de arbuști, la covoarele roșii de bujor sălbatic întâlnit în poieni semi-umbrite ce apar ca niște ”ochiuri” de flori cu un miros ademenitor, de o frumusețe ireală, hrană pentru suflet și încântare pentru ochi, o adevărată grădină! Este o rezervație naturală botanică pentru pădurea de tip submediteraneean ce ocupă o suprafață de 51 de ha și adăpostește o mulțime de păsări și animale pe cale de dispariție, dar, mai ales, bujorul sălbatic care crește aici în libertate. Bujorii din Podișul Babadagului sunt considerați vulnerabili, fiind foarte rari, de aceea au fost înscriși în Lista Roșie a Plantelor Superioare din România, fiind ocrotiți de lege. BUJORUL A FOST DECLARAT FLOAREA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI ÎNCEPÂND CU ANUL 2022 și datorită acestei rezervații de la Enisala, un motiv în plus să vizităm acest loc, plin de energie.
- MUZEUL DE ARTĂ „DINU ȘI SEVASTA VINTILĂ” DIN TOPALU a fost fondat de medicul și colecționarul de artă, originar din Topalu, Gheorghe Vintilă, acesta fiind și înmormântat în curtea muzeului, mormânt străjuit de un bust al său, realizat de prietenul și sfătuitorul său, Oscar Han. Părinții săi, Dinu și Sevasta Vintilă, au fost învățători în sat și au avut un rol important în dezvoltarea vieții culturale locale. Această pasiune pentru cultură a fost moștenită și de fiul lor care, începând cu anul 1920, a colecționat opere de artă, reușind să alcătuiască o valoroasă colecție, reprezentativă pentru arta românească din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Astfel, în anul 1960, Gheorghe Vintilă a donat Primăriei Topalu 228 de lucrări din colecția sa, pictură, sculptură și grafică, opere ale unora dintre cei mai importanți artiști ai artei românești.
- MĂNĂSTIREA USPENIA DIN SLAVA RUSĂ a fost ridicată în secolul al XVII-lea, fiind, după unele surse, UNICA MĂNĂSTIRE DE CĂLUGĂRI DE RIT VECHI DIN LUME sau printre puținele din lume. Se presupune că pe la sfârșitul secolului al XVII-lea (1680), un grup de călugări credincioși ruși s-a stabilit aici, în Dobrogea, care, în perioada aceea, era sub dominație turcă. La început au trăit ascunși în pădure, în colibe, găsind aici o zonă propice supraviețuirii cât și păstrării în siguranță a credinței ortodoxe de rit vechi (lipovenești) și a propriei culturi. Are hramul ”Adormirea Maicii Domnului” iar icoanele, vechi de sute de ani, sunt originale și spectaculoase. Mănăstirea a fost, începând cu anul 1848, sediu episcopal, sub autoritatea mitropolitului de la Fântâna Albă şi, ulterior, sediu mitropolitan. Fiind scaunul unui episcop, mănăstirea e singurul lăcaș de cult din România, aflat în mediul rural, ce are rang de catedrală.
- GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ CONSERVATĂ IN SITU DIN ENISALA reprezintă sinteza arhitecturii tradiționale din nordul Dobrogei la începutul secolului al XX-lea și cuprinde casa mare cu magazie, bucătărie, chiler și anexele gospodărești (casa mică, porumbarul, cuptorul de vară, șoproanele, fântâna etc.) precum și unelte și instalații tehnice utilizate în practicarea ocupațiilor și meșteșugurilor.
Tariful include:
- Transport cu autocar/midiautocar/microbuz;
- Vizitele obiectivelor incluse în program (concepție și organizare): Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, Mănăstirea Uspenia din Slava Rusă, Gospodăria țărănească conservată in situ și Rezervația naturală Dealul Bujorului, ambele din Enisala;
- Servicii foto;
- Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
- Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.
Tariful nu include:
- Cheltuielile personale;
- Taxă vizitare Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu: 15 lei/adult, 8 lei/pensionar, 4 lei/elev, student, 75 lei/grup taxă de ghidaj;
- Taxă vizitare Gospodăria țărănească conservată in situ din Enisala: 6 lei/adult, 3 lei/elev, student, pensionar;
- Taxă ghidaj Rezervația naturală Dealul Bujorului din Enisala: 5 lei/persoană.
MODALITATEA DE PLATĂ:
În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei: contact@nuibaihailadrum.ro, fie un mesaj pe WhatsApp/SMS pe numărul de telefon al firmei: 0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru, la adresa: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.
După ce primiți confirmarea rezervării și vă dați acordul cu privire la toate detaliile excursiei, prezentul program fiind parte integrantă din Contractul cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice (https://nuibaihailadrum.ro/wp-content/uploads/contract-avocat-2024.pdf), puteți efectua plata integrală a excursiei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.
Renunțarea la excursie cu 10 zile înainte de data excursiei implică pierderea sumei achitate, care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
Grup minim: 30 de persoane
Alte informații:
- Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
- Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
- În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști din motive independente de agenția noastră de turism, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, cu acceptul acestora, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate;
- Repartizarea locurilor în autocar se face începând cu cea de a doua banchetă, în ordinea înscrierilor și achitării excursiei;
- Se acordă reduceri pentru clienții fideli;
- Copiii până la vârsta de 6 ani plătesc 85% din tariful excursiei;
- Se recomandă ca turiștii să aibă la ei mâncare (apă, dulciuri, fructe, sandwich-uri etc.), în funcție de necesități, pentru o zi întreagă.