NATURĂ, TRADIȚII ȘI MEȘTEȘUGURI DIN BULGARIA

2 SEPTEMBRIE 2023 (sâmbătă)

 

Vă invităm la o excursie în Bulgaria, pentru a îmbina, în stilul NU-I BAI, HAI LA DRUM!, obiective turistice culturale și naturale valoroase, într-o singură zi, respectiv cel mai frumos muzeu în aer liber din Bulgaria, cel din Etar, Mănăstirea Dryanovo localizată într-un peisaj deosebit și într-o zonă liniștită, departe de lumea dezlănțuită și Peștera Bacho Kiro, cu concrețiuni subterane interesante. Așadar, ne vom relaxa cât pentru o săptămână întreagă, să ne ajungă până la următoarea noastră călătorie împreună.

Plecarea se face la ora 7.00 din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 6.45.

Sosirea în București se va face la orele 20.00-20.30, în funcție de trafic și de vamă.

Traseul va fi următorul: Bucureşti-Giurgiu-Ruse-Etar (Muzeul etnografic în aer liber, Târgul Internațional de Meșteșuguri Tradiționale-a XVIII-a Ediție)-Dryanovo (Mănăstirea Dryanovo, Peștera Bacho Kiro)-Bucureşti (aprox. 500 km).

Tarif: 170 lei/persoană

 • MUZEUL ETNOGRAFIC ÎN AER LIBER DIN ETAR a fost ideea lui Lazar Donkov care și-a dedicat întreaga viața îndeplinirii unui vis, acela de a construi acest muzeu în inima Bulgariei, care să prezinte cultura materială și spirituală a poporului din Balcani, în timpul Renașterii. A fost inaugurat în anul 1964 și cuprinde pe 7 ha case tradiționale, ateliere meșteșugărești, magazine cu obiecte de artizanat și produse culinare, mori de apă-multe dintre ele unice în Europa, turnul cu ceas, poduri, fântâni din piatră etc.. Turiștii pot exersa unele dintre cele 26 de meșteșuguri tradiționale care au fost practicate în această regiune în timpul Renașterii, în cadrul celui mai frumos muzeu în aer liber din Bulgaria. Vom participa la cea de A XVIII-A EDIȚIE A TÂRGULUI INTERNAȚIONAL DE MEȘTEȘUGURI TRADIȚIONALE, ocazie cu care străduțele pietruite ale satului vor fi animate de prezența meșteșugarilor ce vor veni de prin toată lumea. În programul târgului regăsim:
 • Bazarul Expoziției internaționale a meșteșugarilor;
 • Concurs internațional al prelucrătorilor în argint;
 • Concurs internațional al tinerilor care crează bijuterii;
 • Forum științific internațional cu tema ”Meșteșugurile tradiționale: reflecții contemporane”;
 • Concurs de fotografie : ”Obiective etno: Târgul meșteșugurilor”;
 • Expoziție de materiale ”Meșteșuguri cu viitor” cu obiecte din colecția Muzeului Etar;
 • Expoziție de fotografie, Croația;
 • Program folcloric.
 • MĂNĂSTIREA DRYANOVO cu hramul ”Sfântul Arhanghel Mihail” este amplasată într-un cadru natural deosebit de pitoresc, dominat de stânci și canioane și a fost construită în timpul domniei Țarului Kaloyan, jucând un rol semnificativ în pregătirea faimoasei rebeliuni din aprilie 1876. A fost complet reconstruită în anii 1890 iar pereții încă mai păstrează urme de gloanțe în scopul de a aminti bulgarilor de eforturile depuse de strămoși pentru libertate. Putem vizita aici Muzeul de Arheologie și al Renașterii precum și magazinele cu produse de artizanat și bunătăți locale.
 • PEȘTERA BACHO KIRO este unul dintre cele 100 de situri turistice de interes național ale Bulgariei, fiind declarată și monument arheologic național. Este prima peșteră din Bulgaria care a fost deschisă publicului în anul 1937. Prezintă galerii pitorești formate cu milioane de ani în urmă de râul subteran ce traversa peștera, iar după retragerea acestuia, natura a creat minunate stalactite și stalagmite. Aici au fost descoperite vechi urme de locuire umană dar și un schelet al ursului de peșteră. Pe timpul iernii aici hibernează în jur de 200 de lilieci din cel puțin 4 specii, ocrotiți de legislația națională și internațională.

Tariful include:

 • Transport cu autocar/midiautocar/microbuz;
 • Vizitele obiectivelor incluse în program: Muzeul etnografic în aer liber din Etar, Târgul Internațional de Meșteșuguri Tradiționale-Ediția a XVIII-a, Mănăstirea Dryanovo, Peștera Bacho Kiro;
 • Servicii foto;
 • Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
 • Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.

Tariful nu include:

 • Cheltuielile personale;
 • Taxă vizitare Muzeul etnografic în aer liber din Etar: 10 leva/adult, 5 leva/pensionar, 4 leva/copil, elev, student;
 • Taxă vizitare Peștera Bacho Kiro: 5 leva/adult, 3 leva/copii, studenți, pensionari, 1 leva/persoane cu dizabilități. Sunt tarife orientative.
 • Asigurarea medicală de călătorie (opțională pentru excursiile de o zi).

MODALITATEA DE PLATĂ:

În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei-contact@nuibaihailadrum.ro, fie un SMS pe numărul de telefon al firmei-0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei.

După ce primiți confirmarea rezervării și vă dați acordul cu privire la toate detaliile excursiei, acest lucru ținând loc de contract între părți, puteți efectua plata integrală a excursiei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi.

DATA LIMITĂ DE PLATĂ INTEGRALĂ A EXCURSIEI este 26 AUGUST 2023, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.

Renunțarea la excursie după data de 26 AUGUST 2023 implică pierderea sumei achitate, care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.

Dacă din diverse motive independente de agenția noastră de turism (situații extreme, modificarea restricțiilor privind excursiile de către autoritățile competente, îmbolnăvirea turistului etc.) nu se formează grupul minim de turiști, plată efectuată va fi transferată la o altă excursie aleasă de dvs.. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate.

Grup minim:40 de persoane

Documente necesare călătoriei: pașaport valabil cel puțin 6 luni de la data plecării sau carte de identitate valabilă. Firma nu răspunde în cazul refuzului autorităților de la punctele de frontieră de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu. Conform legislației în vigoare, minorii cetățeni români pot călători în străinătate numai însoțiți de o persoană fizică majoră, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali. Cetățeanul minor român trebuie să fie titular al unui document de călătorie individual (pașaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) și poate fi însoțit de:

 • ambii părinți;
 • doar de unul dintre părinți care prezintă o declarație a celuilalt părinte din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
 • doar de unul dintre părinți, dacă părintele însoţitor face dovada faptului ca minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
 • altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă certificatul de cazier judiciar şi o declarație a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia.
 • SUNT NECESARE SPRE A FI PREZENTATE LA PUNCTUL DE TRECERE A FRONTIEREI ȘI COPII XEROX DUPĂ DECLARAȚIE ȘI CAZIER, PE LÂNGĂ ACELE DOCUMENTE ÎN ORIGINAL, ÎN CAZUL CELOR CARE-I ÎNSOȚESC PE MINORI!!!!

Alte informații:

 • Tarifele de intrare la obiectivele turistice din Bulgaria se achită în moneda națională-LEVA și se pot modifica de către autoritățile locale;
 • Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
 • În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie;
 • Reducere 5%/excursie pentru clienții fideli;
 • Copiii până la vârsta de 6 ani plătesc 85% din tariful excursiei;
 • Există posibilitatea servirii mesei în zona vizitată (Muzeul Etnografic Etar), în cadrul unităților de alimentație publică (restaurante, terase etc.), în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.