TÂRG CERAMICĂ HOREZU ȘI BORANGIC
31 MAI 2025 (sâmbătă)
Județul Vâlcea este considerat unul dintre cele mai atractive din România din punct de vedere turistic, reprezentând, pentru noi, tot atâtea ocazii de a-l descoperi, fără pericolul de a ne plictisi, oferind, numeroase obiective turistice unice. De această dată, am ales să ne bucurăm de unul dintre cele mai vechi și mai mari TÂRGURI DE CERAMICĂ din România-COCOȘUL DE HUREZ, aflat la cea de a 53-a Ediție în anul 2025, organizat în capitala ceramicii tradiționale românești, la Horezu, unde vor participa meșteri olari de peste tot din România, expunându-și operele de artă pe câmpuri întinse. Și cum Horezu este singurul oraș din România ce găzduiește două obiective turistice situate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, adică Ceramica de Horezu și MĂNĂSTIREA HUREZI (ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, o personalitate marcantă a vremurilor trecute, protector al artei şi culturii româneşti), ne vom îndrepta pașii și spre aceasta din urmă. În plus, în Vâlcea, la Stoenești, se află singurul loc din România unde se mai produce MĂTASEA DE BORANGIC, așa că vom face o vizită acestui atelier și vom afla povestea acestei meșteșug tradițional.
Plecarea se face la ora 6.00 din fața Parcului Tineretului. Sunteți rugați să vă prezentați la îmbarcare la ora 5.50.
Sosirea în București se va face la orele 20.30-21.00, în funcție de trafic.
TRASEUL va fi următorul: Bucureşti – Pitești – Stoenești (Casa Borangic-atelier mătase naturală de borangic și magazin costume populare lucrate 100% manual)-Horezu (Mănăstirea Hurezi-UNESCO, Târgul Ceramicii Populare Românești ”Cocoșul de Hurezi”-a 53-a Ediție, Ceramica de Horezu-UNESCO)-Bucureşti (aprox. 450 km).
Tarif: 180 lei/persoană
- CASA BORANGIC DIN STOENEȘTI, VÂLCEA duce mai departe tradiția și povestea borangicului care a început în anul 1979, în această comună vâlceană, în familia Niculescu. Este o afacere de familie care menține vie arta țesutului și în secolul XXI, fiecare membru al familei având sarcini clar definite, de la munca în atelier la îngrijitul viermilor, până la administrarea magazinului cu vânzare a unor adevărate opere de artă, precum ii, rochii, cămăși, costume populare, marame, toate din mătase naturală de borangic, toate lucrate 100% manual. Sunt considerați a fi UNICII PRODUCĂTORI DE MĂTASE NATURALĂ DE BORANGIC!!
- MĂNĂSTIREA HUREZI este cea mai importantă și cea mai frumoasă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, fiind înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO începând cu anul 1993. Este un ansamblu monastic unic în sud-estul Europei, sinteză postbizantină, fidelă tradiției ortodoxe, edificată după tipicul marilor mănăstiri de la Muntele Athos. Ansamblul monastic de la Hurezi este structurat pe axa principală est-vest pe care sunt aliniate gradat mănăstirea propriu-zisă, Biserica Bolniță, Schitul Sfinților Apostoli, Schitul Sfântul Ștefan și Biserica Sfinții Îngeri.
- TÂRGUL CERAMICII POPULARE ROMÂNEȘTI ”COCOȘUL DE HUREZI” se află la cea de a 53-A Ediție în anul 2025, fiind dovada trăiniciei unei îndeletniciri și perpetuării unei tradiții de sute de ani. Are o vechime de peste jumătate de veac și este considerat unul dintre cele mai mari târguri de ceramică din România, o adevărată sărbătoare a ceramicii românești la care participă meșteri olari renumiți din toată țara, din centrale încă active, iar mii de vizitatori vin anual să-i vadă pe olari la lucru. Acest târg este strâns legat de tradiția Moșilor de Vară, fiind, de zeci de ani, întâlnirea olarilor care deschide seria târgurilor de profil din țară. În general, participă aproximativ 50 de olari din centrale din țară în care tradiția încă se păstrează, fiind prezente și alte meșteșuguri tradiționale. Este considerat un moment cultural unic fiind programate degustări de produse tradiționale, sesiuni de prezentare a produselor ceramice, concursuri de creație lansări de carte, concerte etc..
- CERAMICA DE HOREZU este inclusă de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial din anul 2012, confecționarea acestei ceramici fiind considerat un meșteșug tradițional unic. Principalele simboluri folosite în ornamentarea ceramicii de Horezu sunt inspirate din flora și fauna din împrejurimi, cocoșul de Horezu fiind figura emblematică a acestui centru ceramic. Culorile folosite variază de la maro închis, roșu, verde și albastru, până la celebrul ivoriu de Horezu.
Tariful include:
- Transport cu autocar/midiautocar/microbuz;
- Vizitele obiectivelor incluse în program (concepție și organizare): Casa Borangic-atelier mătase naturală de borangic și magazin costume populare lucrate 100% manual, din Stoenești, Mănăstirea Hurezi-UNESCO, Târgul Ceramicii Populare Românești ”Cocoșul de Hurezi”-a 53-a Ediție, Ceramica de Horezu-UNESCO;
- Servicii foto;
- Tombolă cu premii (în condițiile unui număr minim de 40 de participanți);
- Ghizi naționali de turism atestați de Ministerul Turismului.
Tariful nu include:
- Cheltuielile personale;
- Taxă vizitare Casa Borangic-atelier mătase naturală de borangic, din Stoenești: 15 lei/persoană (cadou surpriză).
MODALITATEA DE PLATĂ:
În primul rând, vă rugăm să vă faceți rezervare pentru excursie, fie trimițând un e-mail pe adresa de contact a firmei: contact@nuibaihailadrum.ro, fie un mesaj pe WhatsApp/SMS pe numărul de telefon al firmei: 0770.678.299, fie un mesaj pe contul de Facebook/Instagram al firmei, fie un mesaj pe siteul nostru, la adresa: https://nuibaihailadrum.ro/contact/.
După ce primiți confirmarea rezervării și vă dați acordul cu privire la toate detaliile excursiei, prezentul program fiind parte integrantă din Contractul cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice (https://nuibaihailadrum.ro/wp-content/uploads/contract-avocat-2024.pdf), puteți efectua plata integrală a excursiei prin transfer bancar în contul RO48BRDE441SV33175594410, BRD sau la casieriile BRD (Titular cont: Nu-i bai, hai la drum), cu precizarea explicită a numelui participanților și a excursiei pentru care optaţi, ceea ce vă garantează rezervarea locului în excursie.
Renunțarea la excursie cu 10 zile înainte de data excursiei implică pierderea sumei achitate, care se poate restitui doar dacă vă găsiți un înlocuitor.
Grup minim: 30 de persoane
Alte informații:
- Tarifele de intrare la obiectivele turistice din România se achită în moneda națională și se pot modifica de către autoritățile locale;
- Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului;
- În cazul în care nu se formează grupul minim de turiști din motive independente de agenția noastră de turism, excursia poate fi anulată sau modificată, turiștii având posibilitatea de a opta, ulterior, cu acceptul acestora, pentru excursia inițială sau pentru mutarea la o altă excursie. Organizarea unei excursii implică anumite costuri ce odată achitate nu mai pot fi returnate;
- Repartizarea locurilor în autocar se face începând cu cea de a doua banchetă, în ordinea înscrierilor și achitării excursiei;
- Se acordă reduceri pentru clienții fideli;
- Copiii până la vârsta de 6 ani plătesc 85% din tariful excursiei;
- Există posibilitatea servirii mesei în zona vizitată (Târgul Ceramicii Populare Românești ”Cocoșul de Hurezi”-a 53-a Ediție, din Horezu), în cadrul unităților de alimentație publică (restaurante, terase etc.), în condițiile încadrării în timpul liber acordat turiștilor. Cine nu dorește să servească masa în această formă, poate alege alte modalități, inclusiv alimente luate de acasă.