Cum vremea este una perfectă pentru excursii, chiar dacă suntem în a doua lună de toamnă din punct de vedere calendaristic, am pornit din nou la drum aproape, în Bulgaria, la Ruse, într-un oraș minunat, cu o ofertă turistică bogată, atât din punctul de vedere al obiectivelor turistice ce pot fi vizitate, cât și din punctul de vedere al gastronomiei dar și al posibilităților de petrecere a timpului liber. Astfel, dis-de-dimineață, ne-am revăzut cu drag, prieteni vechi și noi și am plecat spre granița cu Bulgaria de la Giurgiu, pe care am trecut-o neașteptat de repede, așa că am ajuns în Parcul Lipnik, cel mai întins parc urban din țara vecină, atunci când natura se trezea la viață. Acolo, am început plimbarea prin pădure, pe alei asfaltate sau nu, unii mai curioși am ales poteci și scări spre zone mai sălbatice, trecând pe lângă fântâni și pe poduri din piatră, printre vegetație luxuriantă, pe lângă lacuri artificiale, până ajungem la o mini grădină zoologică, unde căprițele jucăușe se bucură de prezența noastră. La final, ajungem la un nou lac, mai întins de această dată, unde dalele de beton de pe lac ne-au condus în mijlocul apei, pe lângă nuferi îmbobociți, pe partea cealaltă, pe poteci neumblate, de unde, peisajul de vis-a-vis a fost unul spectaculos, deoarece, aici ne aflam în umbră, iar pe partea cealaltă, totul era în soare. Așa că, imaginile oferite de copacii reflectați, în oglindă, în lac, luminoși, într-o paletă largă de culori, de la verdele verii, până la galbenul și cărămiziul toamnei, într-un cadru de poveste, ne-au condus cu gândul la un mare tablou al unui pictor celebru, adică natura. Și soarele jucăuș printre ramurile copacilor a contribuit la acest spectacol, oferind luciri de argint apei. Flori albe, mov și galbene, căsuța de pe lac, liniștea, sălciile ce sărută apa într-o îmbrățișare caldă, a naturii, toate ne-au încântat la fiecare pas. Părăsim zona această atât de frumoasă și ne îndreptăm spre orașul Ruse, pe faleza Dunării, unde putem să ne bucurăm la începutul lunii octombrie de o croazieră perfectă pe ape calme, strălucitoare, până la Podul Prieteniei și înapoi, într-o stare de relaxare, totul invitându-ne la beatitudine. Suntem dezamăgiți doar de faptul că nu putem călători pe Dunăre din Giurgiu, de pe teritoriu românesc, ci suntem nevoiți s-o facem, de atâția ani, din Ruse.

Însoțiți de soare și vremea plăcută de toamnă, pornim în plimbare ușoară pe străduțele pietruite din Ruse, impresionați de clădirile monument care au condus la supranumele orașului de ”Mica Vienă”. Ne oprim în zona centrului istoric pentru a povesti despre principalele clădiri care ne atrag privirea, apoi înaintăm spre cea mai veche biserică din oraș spre a o vizita, unde ne reculegem în liniște și pace. Mai departe, Opera, Judecătoria, Biblioteca, fântânile arteziene și, mai ales, Statuia Libertății, sunt tot atâtea repere ale unui oraș surprinzător la fiecare pas. În timpul liber rămas, fiecare dintre noi a ales diverse activități, de la vizite ale unor muzee, la plimbări cu trenulețul, de la shopping la degustări ale gastronomiei locale, de la relaxare pe băncile din zona pietonală la plimbări ușoare.

Pe drumul de întoarcere, povestim despre excursiile viitoare, noi ocazii de a ne revedea și de a fi împreună.

A fost o zi plină, în care, orașul și Ruse și împrejurimile acestuia ne-au oferit experiențe de neuitat, de pus în lada cu amintiri, totul trezindu-ne interesul pentru noi reveniri și descoperiri!

În final, mulțumim acestui grup frumos care ne-a însoțit în excursie, pentru pasiunea și dorința de a călători, fiecare având o contribuție importantă la reușita excursiei, lui Alexandru pentru implicare și șoferului nostru, Aram, pentru efort!

Cu speranța unor noi revederi și mulțumirea unei excursii reușite, a consemnat aceste rânduri, Andreea, Nu-i bai, hai la drum!